Recuperar la sensació d’anar en bicicleta pels carrers de Granollers. És la vivència que han pogut recuperar durant dues setmanes un grup d’avis i àvies de la residència Antònia Roura amb la prova pilot que ha impulsat Granollers Pedala.
L’entitat ha adquirit un tricicle amb assistència elèctrica i dissenyat per poder portar una o dues persones en espai preparat a la part frontal. A més, té un sistema que puja i baixa i facilita l’accés de les persones als seients encara que tinguin la mobilitat reduïda. Els usuaris van lligats per evitar ensurts.
La prova es va fer durant les dues primeres setmanes de juliol i es va haver d’aturar per un positiu de Covid-19 en una treballadora de la residència que va obligar a aplicar restriccions en les sortides i en els contactes dels residents amb persones de fora del centre.
Tot i això, durant les dues setmanes que va funcionar, la iniciativa va tenir molt bona acollida, explica Benjamí Aguilar, secretari de Granollers Pedala. “Tothom estava entusiasmat”, afirma.
Les sortides duraven al voltant d’una hora i mitja i es feien durant la franja de matí i migdia amb inici i final a la mateixa residència. Hi col·laboraven dos voluntaris de l’entitat: un que portava el tricicle amb els avis i un altre que els acompanyava amb una altra bicicleta al costat i que els ajudava a baixar i pujar si calia fer alguna parada. També el personal de la residència col·laborava en la sortida i l’arribada.
Les rutes es feien en funció del què demanava la persona. “Alguns volien anar a veure llocs on han viscut o que recordaven per alguna cosa en concret”, comenta Aguilar. Sempre es busquen carrers amb poc trànsit. “Són passejades molt tranquil·les i a velocitat molt baixa.” De fet, els parcs van ser dels llocs més visitats. “Quan surten amb els familiars, són espais on és més complicat accedir”, apunta el secretari de Granollers Pedala.
Continuïtat al setembre
L’objectiu de l’entitat es reprendre les sortides després de les vacances d’estiu i estendre-les a altres residències de gent gran. És un servei gratuït que ofereix Granollers Pedala i que altres entitats de promoció de la bicicleta ja fan en ciutats com Barcelona, poblacions del Baix Llobregat.També hi ha una iniciativa semblant a Cardedeu.
Una quinzena de persones s’han format per poder fer aquesta activitat i conduir el tricicle. “És una formació general per conèixer el projecte, saber com moure’s i com tractar la gent gran.” Una desena de conductors han acompanyat l’activitat durant les dues setmanes que es va poder fer.
El tricicle s’ha pogut comprar gràcies a la col·laboració d’un soci de l’entitat que ha avançat els diners per fer-ho. Ara, Granollers Pedala buscarà vies de finançament per assumir el cost d’aquest tricicle amb assistència elèctrica. “L’aportació del soci ens ha permès activar ja el projecte”, celebra Aguilar.
{{ comment.text }}