La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’exconseller Jordi Turull, de Parets, agafen dissabte les regnes de Junts en un gran acte a Argelers. Tots dos arribaran a la Catalunya del Nord amb un acord previ per repartir-se el poder a la cúpula del partit: ella com a presidenta, ell com a secretari general. Respectivament, substituiran a Carles Puigdemont i Jordi Sànchez al capdavant de la formació.
El nou full de ruta no es concretarà fins al juliol, però fonts de Junts avancen que el canvi busca “mantenir la transversalitat” i alhora “reactivar” el partit de cara a una segona part de la legislatura “en clau de confrontació”. Votant la candidatura conjunta Borràs-Turull, el partit s’assegura la representació dels dos corrents a la direcció.
Per forjar aquesta aliança i blindar la formació, Borràs i Turull van pactar al maig un nou equilibri de poder per dirigir Junts en peu d’igualtat. Fins ara les funcions de la presidència no eren executives, cosa que no agradava a Borràs. Tanmateix, tots dos asseguren que els seus objectius són “clars i compartits” per afrontar el futur de la legislatura i les eleccions municipals de l’any vinent.
Jornada a Argelers
El Congrés Nacional de Junts començarà a mig matí amb la trobada d’uns 900 delegats del partit per nomenar la nova direcció. L’acte públic arrencarà cap a dos quarts d’una amb un discurs del secretari general sortint, Jordi Sànchez, seguit de Puigdemont. A les dues del migdia acabaran les votacions dels militants i s’anunciaran els resultats sobre la candidatura conjunta de Borràs i Turull.
En el pacte també es va tancar el repartiment de cadires a la cúpula del partit. A les quatre vicepresidències hi haurà Josep Rius, Francesc de Dalmases, Aurora Madaula, Anna Erra. David Torrent serà el secretari d’organització del partit i Teresa Pallarès, secretària de finances.Per a l’executiva proposen: Jaume Alonso Cuevillas, Damià Calvet, Joan Canadell, Cristina Casol, Montserat Caupena, Violant Cervera, Jordi Fàbrega, Glòria Freixa, Gemma Geis, Montserrat Girbau, Jaume Giró, Marta Madrenas, Toni Morral, Míriam Nogueras, David Saldoni, Mònica Sales, Miquel Samper, Aleix Sarri, Ester Vallès i Salvador Vergés.
A Junts donen per fet que la militància validarà el pacte, així que després de dinar l’exconseller farà el seu primer discurs com a secretari general i Borràs intervindrà al final per tancar el congrés, ja com a nova presidenta de Junts.
Enaltir els nous lideratges
Fonts de Junts remarquen que a Argelers “només s’escull la nova direcció” i deixen l’adopció del full de ruta del partit per al congrés de les ponències política i organitzativa del 15 i 16 de juliol. Sense concretar la seva posició sobre l’acord de govern amb ERC o el pacte amb el PSC a la diputació de Barcelona, s’espera que Borràs i Turull donin algunes pistes sobre com afrontaran la segona part de la legislatura. Serà en “clau de confrontació”, diuen fonts de Junts, remarcant que la qüestió del català o de les inversions de l’Estat indiquen que “s’ha acabat el temps pel diàleg”.
Ara bé, Borràs i Turull hauran de treballar per conciliar les diverses veus i opinions que representen dins del partit sobre com entomar la relació de govern amb ERC. A Turull se’l vincula a l’ala dels antics convergents, membres de l’actual executiu català i figures destacades als quadres locals. Exconseller de la presidència al govern de l’1-O, Turull està inhabilitat fins al 2030 i no pot exercir cap càrrec públic per la condemna del Tribunal Suprem.
En canvi, a Borràs se l’associa a les incorporacions d’independents més secessionistes. La candidata del partit en les darreres eleccions està pendent de la causa judicial oberta per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Se l’investiga per un suposat fraccionament de contractes.
Adéu a Puigdemont
A part d’enaltir Borràs i Turull com a nous líders del partit, el congrés de Junts servirà perquè Puigdemont s’acomiadi de la militància com a líder de la formació, si bé es mantindrà com a referent de l’independentisme, apunten fonts de Junts. També hi haurà espai per reivindicar l’exili amb un discurs de l’exconseller Toni Comín i l’obertura interna del congrés per part de l’exconseller Lluís Puig.
A Argelers l’expresident Puigdemont escenificarà un pas al costat a Junts, la formació que va fundar el 2020 quan va trencar amb el PDECat. Els orígens del partit es remunten a les eleccions del desembre del 2017 quan, amb part del Govern de l’1-O a la presó i l’altre a l’exili, l’expresident i llavors membre del PDeCAT va engegar la coalició Junts per Catalunya. El 2020 Puigdemont trenca amb el PDeCAT i funda el seu propi partit amb les mateixes sigles, ara disputades als tribunals.
Eurodiputat i president del Consell per la República, Puigdemont va anunciar a principis de maig que deixava el lideratge de Junts: “He arribat a la conclusió que al partit li cal una presidència més implicada”. De totes maneres, el gironí no desapareixerà de l’escena política catalana, ja que és membre de Junts al Parlament Europeu i continuarà al capdavant del CpR, la plataforma independentista de l’exili.
{{ comment.text }}