Caldes aprova un pla per reduir les emissions un 55% el 2030

Preveu 68 accions i una inversió total de deu milions d’euros

El ple de l’Ajuntament de Caldes ha aprovat el Pla d’Acció Climàtica (PAC), que fixa un total de 68 accions per lluitar i mitigar els efectes del canvi climàtic des del municipalisme. El compromís principal que adquireix l’Ajuntament a través del PAC és aconseguir reduir el 55% de les emissions de CO2 l’any 2030 respecte de l’índex de l’any 2005.

El document es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals. D’aquesta manera es continua treballant en el compromís que van adquirir el mes de desembre de l’any 2019, en què es va aprovar la Declaració d’Emergència Climàtica, també per unanimitat.

El pla preveu sis eixos i una inversió de 10 milions d’euros a desenvolupar fins l’any 2030, en què es proveiran de fons municipals i supramunicipals, segons explicava Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica. “El procés de redacció del PAC ha estat exhaustiu i transversal. Des del febrer del 2020 fins al novembre del 2021, el procés s’ha dut a terme en tres fases: diagnosi, pla d’acció i aprovació. A més, durant la fase del pla d’acció es va comptar amb un procés de participació ciutadana”, detallava.

Els sis eixos del pla són: transició energètica, mobilitat sostenible, residu zero, gestió eficient de l’aigua, protecció del medi natural i biodiversitat i activitat agrícola. Algunes de les actuacions que es preveuen ja s’han implementat o s’implementaran de forma immediata i també se’n preveuen d’altres per desenvolupar a llarg termini.

La creació de l’Oficina d’Acció Climàtica, la millora de l’enllumenat públic i l’impuls de la Comunitat Energètica Local (la CEL de Caldes) són algunes de les accions que ja s’han començat a dur a terme. L’Oficina d’Acció Climàtica s’ha posat en marxa enguany amb la intenció de ser un òrgan d’acompanyament a particulars i empreses. Algunes de les qüestions sobre les quals assessora són, per exemple, saber interpretar la factura elèctrica i de gas i informar sobre millores d’eficiència energètica domèstiques o sobre vehicles elèctrics.

Pel que fa a l’enllumenat, s’ha anat substituint gradualment els llums de vapor de sodi per leds a tot el municipi, amb l’objectiu principal de reduir el consum elèctric. Aquestes làmpades, que són mes eficients, juntament amb el nou sistema de telegestió, permeten controlar l’horari d’encesa i apagat de cada punt de llum de manera individual i detectar avaries a qualsevol zona.

Finalment, a través de la CEL s’estan instal·lant plaques fotovoltaiques a la major part d’equipaments municipals. L’energia que generin es destinarà a l’autoconsum municipal i també se’n cedirà una part a la ciutadania calderina que s’hi adhereixi.

També se’n preveu d’altres, a desenvolupar a llarg termini, com la renovació de la flota d’autobusos urbans, l’impuls d’una flota de vehicles elèctrics compartits o la implantació d’un model de pagament per generació. Amb tot plegat es vol reduir els efectes del canvi climàtic, fer front a les situacions de pobresa energètica i treballar per a una adaptació i transició energètica socialment justa.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't