El Memorial Democràtic de Catalunya preveu instal·lar aquesta tardor 102 peces ‘Stolpersteine’ en tretze municipis de Catalunya. Aquestes peces són llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Entre els municipis on es farà la iniciativa hi ha Montornès.
Aquestes es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement. Les peces s’havien d’instal·lar inicialment a l’abril però la pandèmia ho ha endarrerit. Precisament, la covid-19 no permetrà que l’artista viatgi a Catalunya a la col·locació de les ‘Stolpersteine’. Quan aquestes peces estiguin instal·lades, n’hi haurà 286 arreu de Catalunya.
La consellera de Justícia i presidenta del Memorial Democràtic, Ester Capella, lliurarà aquest dissabte les 17 peces que corresponen a Vilanova i la Geltrú (Garraf) en un acte institucional a la plaça de la Peixateria. Es tracta d’un lliurament excepcional i simbòlic que es fa abans de la instal·lació i que s’ha concebut com un homenatge als valors democràtics i la dignitat humana a l’aniversari del cop d’estat del 18 de juliol del 1936, segons ha informat el Departament de Justícia.
L’Ajuntament de Vilanova té previst exposar les llambordes a les dependències del consistori fins a la seva col·locació definitiva, que està prevista per al 2 i 3 d’octubre.
La resta d’instal·lacions de la tardor es faran a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Mataró (Maresme), Rubí (Vallès Occidental), Cardona (Bages), Vilanova i la Geltrú, Esparreguera (Baix Llobregat), Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), Vallbona d’Anoia (Anoia), Figueres (Alt Empordà), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Súria (Bages), Ripollet (Vallès Occidental) i Montornès.
També a Caldes
El ple municipal de Caldes ha aprovat la col·locació de pedres stolpersteine en record d’aquells veïns del municipi que van ser deportats als camps de concentració nazis. Es tracta de petits llambordins de formigó creats per l’artista alemany Gunter Demnig, impulsor de la iniciativa, pensats per ser col·locats al davant de les finques o els immobles on havien viscut les víctimes.
“La nostra intenció és poder-les col·locar al llarg de l’any 2021, aprofitant el 80è aniversari de les deportacions”, confirmava a EL 9 NOU la regidora de Patrimoni i Memòria Local, Carme Germà. “Però a hores d’ara encara és difícil concretar una data, tenint en compte que dependrà de la disponibilitat del propi artista”. L’Ajuntament té comptabilitzats una desena de calderins deportats als camps nazis.
Des de 1996
Demnig va crear i instal·lar la primera ‘Stolpersteine’ el 1996 i des de llavors ha col·locat més de 75.000 llambordes en una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Es tracta de blocs de ciment , amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima. L’objectiu és treure de l’anonimat i fer visible cadascuna d’aquestes persones. ‘Stolpersteine’ és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’.
L’any 2018, Granollers ja va instal·lar llambordes per recordar set veïns de la ciutat deportats als camps nazis.
{{ comment.text }}