Caldes i l’Ametlla se sumen a la campanya Siguem Refugi, a favor dels drets dels refugiats

El dia 20 de juny es farà un acte dedicat als camps de refugiats del Sàhara

Els ajuntaments de Caldes i l’Ametlla han anunciat que se suma a la campanya Siguem Refugi. Per un món sense camps, impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per donar suport als drets de les persones refugiades.

El dia 20 de juny a les 6 de la tarda es farà un acte a la plaça Neus Català de Caldes on s’instal·larà una exposició dedicada al camp de refugiats del Sàhara i es farà la lectura del manifest proposat pel Fons. 

El municipi ha triat aquest camp per la seva vinculació amb el poble sahrauí a través de programes com Vacances en pau, impulsat per Caldes Solidaria i que aquest any es reactiva, i projectes de cooperació impulsats per l’Ajuntament, com ara el de manteniment del laboratori de producció local de medicaments genèrics. 

A l’Ametlla, el 20 de juny es llegirà el manifest a 2/4 de 8 a la plaça de l’Ajuntament i dijous, 16 de juny, a les 8 de la tarda, a la plaça de l’Ajuntament es farà una taula rodona dinamitzada per la periodista Núria Ferré a la Sala Polivalent.

Intervindran la periodista i activista de l’Afganistan Fereshteh Rafat; el president de la Joventut Activa Sahrauí, Khaled Mohamed Cherif, d’Algèria; l’entrenador de l’equip femení de la Unió Esportiva Ramassà, Charlse Kwarteng, de Ghana i la refugiada ucraïnesa Olena Ivashchenko, que viu a l’Ametlla.

La campanya de sensibilització Siguem Refugi. Per un món sense camps, que comença aquest dimecres, vol denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.

La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  

Per aquest motiu, Siguem Refugi vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.

La campanya compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya, i s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades que se celebra el dia 20 de juny. El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny. 

La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa online i offline, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts.

La resposta del municipalisme

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades.

Durant els anys 2020 i 2021, un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan. 

Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit.

Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el terreny com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAckiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera Occidental euroafricana), Ponts per la Pau (Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).  

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 58 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't