Caldes ha rebut aquesta setmana la dotzena llamborda Stolpersteine que homenatja les persones del poble que van ser deportades a camps de concentració nazis.
Aquesta llamborda és la que correspon a Pere Torrades, que va sobreviure al camp de Dachau. En els arxius alemanys constava com a veí de Barcelona, però gràcies a la col·laboració d’un ciutadà es va descobrir que era veí de Caldes.
Torrades va treballar en una granja experimental agrícola de Caldes entre els anys 1932 i 1937 i durant la guerra, va lluitar amb l’exèrcit republicà a Somosierra i al front de l’Ebre.
Amb la derrota de la República, va creuar la frontera amb França el febrer del 1939 amb el seu germà. Tots dos van ser reclosos al camp de Barcarès i, a partir del 1942 va ser membre de la setena brigada de guerrillers espanyols a l’Aude.
El 25 de maig de 1944 la Gestapo el deté i és deportat a Dachau, com a presoner polític espanyol. Després va passar al camp exterior de Moschendorf, que depenia de l’administració del camp de Flossenbürg.
A Moschendorf, va treballar a la fàbrica de porcellana de Reincke fins que va ser alliberat per l’exèrcit nordamericà. Després, va viure amb la seva família a Narbona.
Les Stolpersteine es col·loquen davant el lloc on van viure les persones deportades i la dedicada a Pere Torrades es posarà la propera tardor. Amb aquesta, a Caldes n’hi haurà 12. De fet, són 13 les persones del poble deportades, però en un cas, la llamborda ja està posada al seu poble natal.
{{ comment.text }}