Campanya per demanar urgències de salut mental a l’Hospital de Mollet i el CUAP del Baix Vallès

Diverses entitats denuncien els problemes que suposa per als pacients el fet que el servei de l’Hospital tanqui a les 6 de la tarda

Diverses entitats de Mollet han engegat una campanya de recollida de firmes per demanar al Departament de Salut un servei d’urgències en salut mental a l’Hospital de Mollet i al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) que obrirà properament a Santa Perpètua. També es reclama un servei d’ingrés per als pacients que ho necessitin.

La campanya coincideix amb la presentació d’una moció amb aquesta mateixa reclamació al ple de l’Ajuntament de Mollet de dilluns vinent. Una moció que es pensa presentar també a la resta d’Ajuntaments del Baix Vallès.

Entre les entitats que han engegat la campanya hi ha la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès, el Club Social la Llum, Mollet i Baix Vallès Respira, Afimoic, la Comissió Covid Persistent Vallès Oriental, CCOO del Vallès Oriental-Maresme i Osona i Suficientment.

Urgències a Benito Menni de Granollers

L’atenció a la salut mental es fa al Centre de Salut Mental Jaume Vilaseca, a l’Hospital de Mollet, però a partir de les 6 de la tarda, el centre tanca i l’atenció urgent només es dona al centre Benito Menni de l’Hospital de Granollers.

Des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública apunten que a la zona del Baix Vallès hi ha uns 165.000 habitants, fet que justifica la necessitat d’un servei d’urgències en salut mental.

“Volem garantir una atenció propera i immediata a la ciutadania i no ens donen més solucions que anar a Granollers. Et donen una pastilla per rebaixar l’ansietat i prou”, denunciava Miriam Sampere, de la plataforma aquest dimarts en roda de premsa.

“Des de Salut ens diuen que falten pressupostos i professionals i per això estem els ciutadans, per picar pedra. No és possible que la persona que està en recepció de l’Hospital hagi de decidir si s’ha de posar o no una ambulància per fer el trasllat o no”, deia Mari Cruz Ramos, de Suficientment.

“Sovint són persones que estan soles i també pot ser que quan arribin a Granollers els diguin que no hi ha habitació per fer l’ingrés i les derivin a l’Hospital Clínic. I per a aquestes persones, això és tot un món. Perquè també és important donar estabilitat a les persones”.

També als familiars

Belén de la Torre, membre de Suficientment, apuntava també el suport a les persones de l’entorn dels pacients. “Suficientment també treballa amb les famílies perquè la situació afecta a l’entorn, però el tractament només es dona a la persona i no als que estan al seu voltant. Parlo de pares, de fills, de germans, de matrimonis…”.

I advertia que el problema es pot agreujar. “Cada vegada hi haurà més persones afectades per la situació social en què vivim”.

Belén de la Torre també apuntava que algunes persones malaltes han fet intents de suicidi. “La majoria de les persones o ho ha intentat o bé ho ha pensat i això no es pot permetre. Es passa molt malament”.

I també lamentava que, un cop s’han complert els 18 anys, ja no es fa cap tractament coordinat de pares i fills, “No hi ha un servei que tracti el tema familiar”.

De fet els infants i adolescents, fins els 18 anys es tracten al centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIF) del centre de salut mental Jaume Vilaseca, a l’Hospital de Mollet, que gestiona l’Hospital Sant Joan de Deu. “Però a partir dels 18 ahys els pares ja no reben cap informació i això no pot ser, hi ha d’haver un període de transició“.

Manca de personal

per la seva banda, Mari Cruz Ramos, denunciava la manca de recursos al centre de salut mental. “Ens reunim periòdicament amb els responsables i ens diuen que els falta personal. Fa temps que els falta un psicòleg clínic i no poden cobrir la plaça i ens diuen que aviat es jubilarà una psiquiatra“.

Ramos també denunciava la manca d’un seguiment adequat. “Després de la visita, es pot haver d’esperar fins a un any per fer el seguiment. A vegades les visites s’han d’anular però ningú avisa als pacients. El dia 14 tindrem la següent reunió i tornarem a plantejar tots aquests problemes”.

Més entitats

En la mateixa roda de premsa, el membre de la plataforma i regidor d’ERC-EUiA de Mollet, Antonio López, anunciava que a voltant d’una vintena d’entitats i partits polítics s’han sumat a la campanya de recollida de firmes per la salut mental i que espera que la moció s’aprovi per unanimitat en el ple de Mollet.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà noves eleccions a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 136 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't