Carles Flaquer: “La pandèmia és un efecte més del gran problema que és el canvi climàtic”

Carles Flaquer, doctor en Biologia i investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Carles Flaquer, de 49 anys, doctor en Biologia i investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, per parlar de la Covid-19, ha preferit que s’il·lustri amb un bosc de l’Albera, als Pirineus, més que no pas amb ell. Flaquer alerta que darrere del virus s’amaga la pèrdua de la biodiversitat al planeta.

Per què ha triat una imatge de la serra de l’Albera per parlar de la Covid-19?
Per la importància dels hàbitats, que s’haurien de mantenir el més sans i equilibrats possibles, com aquest de la serra de l’Albera.

Què hi té a veure la Covid-19, amb preservar entorns naturals?
Hi té moltíssim a veure. La pandèmia que estem passant és fruit d’un trencament d’equilibris. Els humans no parem d’expandir-nos i el que provoquem són desequilibris. Aquests afecten virus, bacteris, insectes, el que sigui, que acaben explosionant a diferents llocs i poden atacar l’home. Per exemple, on es fa conreu en monocultiu intensiu es perd biodiversitat i, a més a més, hi acabarà apareixent una plaga que camparà com voldrà perquè no hi haurà altres éssers vius que la mantinguin a ratlla per tendir a l’equilibri.

El que passa amb el coronavirus seria una mena de venjança de la natura? Està fent veure als humans que no som invencibles?
L’altre dia la meva filla em va dir una cosa que em va fer rumiar: “Per què la natura ha deixat que els humans estiguem per sobre d’ella i ho vulguem dominar tot?” I el cas és que no és ben bé així. Els humans som un animal més en la natura que, per qüestions evolutives, ara estem dominant la terra. Però també la van dominar els dinosaures en el seu moment i mira… Per tant, sempre estem sota el control de la natura i sempre quedarà algun organisme unicel·lular darrera nostre.

Quin pot ser l’origen biològic del virus SARS-Cov-2?
Saps que soc un investigador de ratpenats i que se’ls ha posat en el punt de mira com a l’origen del virus. Els ratpenats representen un grup animal que han estat coevolucionant amb molts virus des de fa milions d’anys i que han estat adaptant-se a molts d’aquests virus. Els ratpenats són molt longeus i viuen més de 40 anys. Són els únics mamífers que volen i tenen un sistema immune molt evolucionat per conviure amb aquests virus. Això és un fet. Però això és diametralment oposat al fet que l’origen del coronavirus es trobi en els ratpenats. Epidemiològicament parlant, els ratpenats no han provocat la pandèmia ni tampoc no hi ha cap evidència científica que demostri que en són l’origen.

Què pesarà més en la supervivència dels humans: el canvi climàtic o pandèmies com la de la Covid-19?
És que no es poden separar una de l’altra. El canvi climàtic és el gran problema de tota la humanitat i, és clar, de la Terra. Darrere el canvi climàtic vindran altres problemes que ja estem sentint, com la pèrdua de la biodiversitat. Aquesta pèrdua, afegida als canvis que fem els humans sobre el paisatge i amb l’augment de les temperatures, provoca l’arribada de fauna exòtica que s’està adaptant a zones on abans li era impossible. Uns insectes, per exemple, es converteixen en plagues o, en alguns casos, en transmissors de malalties. I ara estem centrats en el coronavirus, però és que en paral·lel hi ha moltes coses que no rutllen per culpa del canvi climàtic. Aquesta pandèmia de la Covid-19 és un efecte més del gran problema que és el canvi climàtic. Això sembla que no ho acabin d’entendre els nostres polítics i els nostres gestors de la cosa pública.

És només una qüestió de polítics o cadascú podem fer alguna cosa contra el canvi climàtic?
Parlant amb un responsable de l’Oficina del Canvi Climàtic, em deia que estem focalitzant massa el problema en la gent, però els governants continuen deixant que les grans empreses posin plàstic a tot arreu, per exemple. Segurament podem pressionar als nostres polítics, però em fa l’efecte que anem tard.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't