Carme Grau, d’Oncovallès, és escollida Vallesana de l’any pels lectors d’EL 9 NOU

Carme Grau, d’Oncovallès, ha estat la guanyadora del premi Vallesà de l’any 2011 que convoca EL 9 NOU. Grau ha estat la candidata més votada pels lectors del diari. El guardó s’ha lliurat aquest dimecres al vespre a Cardedeu en un acte on també s’ha fet un homenatge al cuiner Santi Santamaria.


El 9 Nou
09/05/2012

Carme Grau, coordinadora de l’associació Oncovallès, ha estat escollida Vallesana de l’any 2011 pels lectors d’EL 9 NOU. Grau ha estat la més votada en les més de 300 butlletes que s’han rebut dels lectors. Els altres finalistes han estat Ramon Daví, president dels Amics d’El Xiprer; Toni Cornellas, president de l’Associació Esportiva La Mitja; Amadeu Barbany, expresident de Gran Centre; i Mercè Llauradó, responsable de l’entitat Apindep, de Santa Eulàlia.

El guardó s’ha entregat aquest dimecres al vespre en un acte al Centre cultural de Cardedeu on han assistit unes 200 persones i on també s’ha fet un homenatge al cuiner Santi Santamaria, de Sant Celoni, que va morir l’any passat.

ACOMPANYAMENT ALS MALALTS DE CÀNCER

Fa deu anys, quan en tenia 50, Carme Grau va decidir fer una parada en la seva vida i plantejar-se com podia ajudar les persones que pateixen càncer i les seves famílies.
Aquella parada es va convertir en una dècada dedicada al suport, no només als malalts, sinó també als seus familiars. “Cada malalt que ens arriba són unes quatre persones”, diu. De la seva empenta i la del seu marit, Pere Cladellas, va sorgir la fundació Oncovallès.

Ella deixa clar que només és una peça més de la fundació, que sense els 43 voluntaris habituals i més d’un miler de col·laboradors, entre empreses i particulars, no seria possible.
Carme Grau ha passat la seva vida professional, com a auxiliar d’infermeria, en llocs com la Mútua de Granollers la clínica Planas de Barcelona o l’Hospital de Granollers. Es considera una “sanitària de la vella escola. He fet de tot”. Amb només 14 anys ja ajudava a l’Hospital amb la germana Mercè, a la sala de parts. La seva vocació d’ajuda als altres li ve una mica de família. Ho va veure de petita perquè el seu pare ja tenia la mateixa inquietud i, per exemple, va ajudar en els primers moments de l’escola Montserrat Montero per a infants amb discapacitats.

Confessa que mai va pensar que Oncovallès arribés tan lluny. “Pensàvem dedicar-hi un parell de dies per setmana”. Ara hi dedica tots els dies, “moltes nits i tots els caps de setmana”. Les prop de 1.400 persones que atén la fundació agraeixen que Carme Grau, fa deu anys, fes aquella parada en la seva vida.

En el moment de rebre el premi, Carme Grau va tenir un record per als seus pares i per a tots els socis i colaboradors d’Oncovallès dels quals va dir que “han fet possible que això sigui com un somni” i va alertar que “Oncovallès sense recursos no pot tirar endavant. Ara no només tenim malalts de càncer, tenim alguns malalts que, a més, no tene pis i no tenen gairebé per menjar”. De fet, tots els finalistes van destacar la importància de la solidaritat per ajudar a superar la situació en què viuen cada cop més persones.

El president de Premsa d’Osona, l’empresa editora d’EL 9 NOU, Miquel Codina, també es va referir als moments difícils actuals. “Però no podem abaixar els braços, no ens hem de deixar vèncer pel desànim. Hem d’actuar amb el mateix ímpetu dels candidats a Vallesà de 2011, perquèamb actituds com les d’ells, serem capaços de superar les dificultats fàcilment”.

Sobre la guanyadora del premi, Codina va lloar la seva determinació per afrontar les dificultats. “La Fundació Oncovallès té dificultats per aconseguir els 200.000 euros que necessita per cobrir el pressupost. Però la Carme, la gent que hi treballa i els voluntaris els aconsegueixen venent roses per Sant Jordi o muntant una tómbola per l’Ascensió. No es deixen intimidar per les dificultats, perquè estan convençuts que la seva lluita és necessària”.

L’alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila, ha remarcat que els cinc finalistes del premi “són models que Catalunya necessita”.

A l’acte han assistit el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Josep Orive, els diputats al Parlament Jordi Terrades (PSC) i Jordi Turull (CiU) i alguns alcaldes com el de Cànoves i Samalús, José Luis López; Vilanova, Oriol Safont i Bigues i Riells, Joan Vila.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 427 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't