Cau el número d’adopcions de les protectores de la comarca i pugen els abandonaments

Els mesos d’estiu són els més crítics


30/07/2022
Granollers

Durant els mesos d’estiu ha empitjorat la situació a les protectores del Vallès Oriental. La majoria estan col·lapsades amb animals abandonats, en especial gossos, i el nivell d’adopcions també ha disminuït considerablement.

“Ara a l’estiu hi ha persones que no poden fer-se càrrec dels seus animals, sigui perquè marxen de vacances o perquè ja no els volen. Ens n’arriben molts, però per desgràcia, la majoria no els podem acceptar i només ens quedem els que estan realment malament”, explica Elena Manso, de la protectora Vilanimal, a Bigues.

Des de la protectora de Granollers expliquen que els mesos de maig i juny han sigut els més crítics. Enguany han recollit molts gats del mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn) de colònies de la ciutat. Tot i que ara se n’estan adoptant bastants, creuen que al setembre augmentaran les xifres.

Els gossos, però, no tenen tanta sort. Molts d’ells pateixen abandonaments legals, propietaris que els abandonen a la protectora en comptes de fer-ho al carrer. Una situació igualment inacceptable, segons els treballadors de la protectora.

Gerard Gràcia, de la protectora de Caldes, creu que la manca d’adopcions es produeix perquè “aquest estiu és el primer en què es pot sortir amb normalitat i suposo que la gent té més ganes de vacances que d’adoptar”. Remarca que hi ha poca cultura animalista i que el moment actual és difícil i decebedor. “Nosaltres fem tot el que podem i esperem, de veritat, que al setembre es tornin a recuperar les adopcions”, diu Gràcia.

La protectora de Mataró, que ofereix el servei de recollida a alguns municipis de la comarca, també està col·lapsada. “Hi ha hagut un augment de sol·licituds, però els refugis són justos i estan atapeïts. Suposo que té a veure amb l’atur, persones que marxen a viure a altres països i dels habitatges okupats, d’on ens arriben molts gossos”, explica Sílvia Serra, directora de la protectora. Moltes de les sol·licituds són per deixar els animals “en una mena de guarderia i venir-los a buscar passat un temps, normalment després de les vacances. Les protectores no estan per això”, sentencia.

Davant d’aquesta situació, recorden a la gent que cal tenir consciència. “Ha canviat la mentalitat i la gent jove és més conscient i respecta més els animals, però estem avançant potser més a poc a poc del que tocaria”, diu Manso. “L’adopció no és cap fotesa, s’ha de fer de manera responsable.

Els gossos, en aquest cas, són éssers vius que necessiten ser cuidats. Cal agafar consciència perquè no volem que es tornin a abandonar”, explica Gràcia. “Es necessita consciència, però també calen polítiques de prevenció. Tenim gossos que no són de fàcil adopció, que estan malament de salut per culpa de persones irresponsables”, critica Serra.

Les protectores destaquen la feina dels ajuntaments, que s’estan implicant en temes de benestar animal, però que encara necessiten fer més passos endavant.

Des de la protectora de Granollers agraeixen la implicació del consistori i la bona manera de treballar sobretot en el servei de recollida i el control CER de les colònies de gats. “Igualment estaria molt bé poder aconseguir més recursos i poder tenir més places als refugis”, demana Serra. La situació actual és devastadora i queda molta feina per fer, però Manso, Gràcia i Serra són optimistes de cara al futur.

El procés d’adopció és senzill. A la protectora de Granollers, es fa una visita presencial per conèixer els gossos, s’estableixen pautes i consells, i a vegades fins i tot hi ha qui signa el contracte el mateix dia. D’altres triguen més, però qualsevol opció és vàlida.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 138 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't