La taxa de natalitat, segons les dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), ha patit una disminució com a conseqüència de la pandèmia. Si bé els números al Vallès Oriental s’han mantingut més o menys estables, respecte el 2019 hi ha hagut 235 naixements menys i 3 menys respecte el 2020. Les dades indiquen que, en la passada dècada han baixat un 40%.
Granollers i Mollet segueixen sent els municipis amb un número més elevat de naixements. Seguits per Cardedeu, les Franqueses i Montornès. Igualment, però, s’inscriuen a una tendència de descens de la natalitat que ha estat contínua en les dues darreres dècades. En canvi, municipis com Lliçà de Vall o Montseny s’han mantingut iguals, i Sant Fost n’ha guanyat. Vilanova, per exemple, n’ha perdut més de la meitat en els últims 10 anys. Igual que la Llagosta o Bigues i Riells del Fai.
Pel que fa al Moianès, els números són bastant regulars tot i la disminució. Respecte el 2011 hi ha hagut 66 naixements menys i en els darrers tres anys s’han mantingut en els mateixos. Moià i Castellterçol són els municipis amb més naixements d’aquesta comarca.
Les dades d’Idescat a Catalunya només registren un creixement a l’àmbit territorial del Penedès, amb un 3,5% més que al 2020. L’àmbit Metropolità registra el menor descens amb només un 0,4%.
L’anàlisi de la natalitat per trimestres mostra que el primer del 2021 és on hi ha hagut la forta caiguda, com a conseqüència directa de l’impacte de la covid. Al segon i al tercer trimestre, les xifres són semblants a les de l’any anterior, mentre que el quart mostra un creixement del 9,7% respecte del quart trimestre del 2020.
L’edat de les mares en néixer els fills ha seguit endarrerint-se i se situa en 32,7 anys i la del primer fill en 31,7 anys, per sobre de la mitjana de la Unió Europea que és de 29,5 anys. Pel que fa al noms dels nadons, Marc i Júlia es consoliden com els més posats. Seguits per Nil i Pol, per a nens, i Martina i Mia, per a nenes.
{{ comment.text }}