Després del còmput de les votacions que han fet arribar els lectors del diari EL 9 NOU des de meitat de març a finals d’abril, els cinc finalistes al premi Vallesà de l’Any 2016, citats alfabèticament, són el cooperant Arnau Galí, de Caldes de Montbui; Jordi Grivé, entrenador de l’equip l’AE Ramassà, de les Franqueses; Víctor Martínez Vicario, president de Salerm Cosmetics, de Lliçà de Vall; el missioner xavierà al Txad, Salvador Romano, de Sant Feliu de Codines, i Marta Serra, de Caldes de Montbui, arquitecta especialitzada en urbanisme ecològic.
L’escollit es donarà a conèixer en un acte obert al públic el proper divendres 19 a 2/4 de 9 del vespre al Casal Cultural de Vallromanes, on intervindran el grup En Clau de Gospel, de Vallromanes, i també la cantant Paula Valls.
La resta de candidats, fins a un total de 12, eren Pere Barrios, fundador de l’empresa Recam Làser, de Caldes de Montbui; Dàmaris Gelabert, cantautora i pedagoga musical, de Cardedeu; Xavier Jiménez, fundador de New Born Solutions, de Granollers; Josep Maria Lloreda, empresari, amb fàbrica a Canovelles; Ada Parellada, restauradora de Granollers; Fiona Pujol, alpinista, de Sant Feliu de Codines, i Francesc Sagalés, president del grup Sagalés, de Caldes de Montbui.
Els guardonats en les 10 primeres edicions són Mercè Riera, Germà Morlans, Imma Navarro, Tortell Poltrona, Carles Vallbona, Carme Grau, Laia Guinjoan, Laia Pons, Meritxell Mas i Cristina Salvador, els germans Jordi i Josep Castells, i Mercè Llauradó.
Arnau Galí
Arnau Galí, de Caldes, és una persona implicada en l’ajuda a les persones que busquen refugi. Va estar més de mig any com a cooperant a Grècia ajudant els que fugien de la guerra de Síria i altres conflictes i que volen arribar a Europa. En el temps que es va estar allà va treballar als camps d’Eko i, quan es va desmuntar, ajudant els refugiats que van ser desplaçats al camp de Vasilika.
Jordi Grivé
Jordi Grivé, entrenador del club AE Ramassà, de les Franqueses del Vallès, és futbolista i ambaixador de les Nacions Unides des que aquest organisme els va atorgar la distinció. Amb el club han fet quatre viatges a l’Àfrica per jugar amb equips d’aquest continent i també per mostrar-los la seva solidaritat en forma de diners i de materials diversos.
Víctor Martínez Vicario
L’empresari Víctor Martínez Vicario, de Lliçà de Vall, és el president del grup Salerm Cosmetics, que ara té prop de 1.500 treballadors. Però a més de fer empresa, Martínez Vicario, des d’una visió social, té la voluntat de retornar part dels beneficis del grup a la societat. Aquesta idea s’ha concretat amb la creació de la fundació que porta el seu nom i que es dedica a projectes socials d’índole diversa.
Salvador Romano
Salvador Romano, de Sant Feliu de Codines, ha passat més de mitja vida a l’Àfrica, on des de 1977 és missioner Xaverià. Primer a Burundi, fins a 1981, i ara al Txad, on s’encarrega de l’economia del bisbat de la diòcesi de Pala. Allà han creat cooperatives per als pagesos, escoles, ambulatoris, una caixa d’estalvis, un centre de lluita contra la sida, biblioteques. I en un altre àmbit, ha contribuït a salvar el mousseye, una de les 130 llengües del país.
Marta Serra-Permanyer
Marta Serra-Permanyer, de Caldes, és doctora arquitecta i professora de Teoria i Història de l’Arquitectura a l’ETSAV-UPC. Està especialitzada en participació, espai públic i urbanisme ecològic. Ella i els seus companys de cooperativa van rebre el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà pel sistema de reg de les hortes termals de Caldes, un projecte respectuós amb el passat agrícola de la població.
{{ comment.text }}