Cinquanta anys al costat dels discapacitats

Fins a 430 persones amb discapacitat són ateses diàriament pels serveis ocupacionals i residencials de la Fundació Vallès Oriental. L’entitat celebra cinquanta anys de servei.

El 9 Nou
21/10/2015

La igualtat d’oportunitats ha estat un far per a la Fundació Privada Vallès Oriental, que està en plena celebració dels 50 anys d’activitat.

L’objectiu de l’entitat és oferir condicions d’igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb aquesta finalitat, al llarg d’aquests cinquanta anys, un seguit d’equipaments han anat permetent oferir educació de qualitat a les persones amb discapacitat i, posteriorment, opcions per treballar i per viure amb autonomia. Durant aquesta trajectòria, la Fundació ha cobert tots els estadis d’un recorregut vital: escola, feina, habitatge i, properament, preveu sumar-hi una residència per a gent gran, que acabaria de tancar la resposta a les necessitats dels usuaris.

Ha estat amb aquests equipaments que la Fundació ha pogut complir l’objectiu que aquestes persones i també els seus familiars hagin pogut tenir reconeguts i garantits els drets a l’autonomia personal, la inclusió social i una vida i una educació de qualitat. Eren uns drets que no estaven del tot garantits quan en els primers 60, familiars de persones amb discapacitat es reunien per compartir experiències i, sobretot, buscar recursos assistencials que no estaven disponibles ni des de l’àmbit públic ni des del privat. La xarxa de relacions que s’havia encetat es va concretar el 1965 amb la primera llavor de la Fundació: la creació de l’Associació Patronat Comarcal de Pares de Nens i Adolescents Subnormals (terme aquest últim afortunadament desterrat en l’actualitat). Josep Pons i Carrencà en va ser el primer president.

NOUS INSTRUMENTS PER COMPLIR ELS OBJECTIUS

El pas del temps ha mantingut inalterables les necessitats i, per tant, els objectius de l’entitat. El que ha anat variant han estat els instruments. Tant en mitjans físics com en estructura de l’Associació. El primer Centre de Pedagogia Terapèutica del carrer Torras i Bages de Granollers, que de seguida es va veure desbordat per la demanda, va anar donant pas a noves instal·lacions i a nous serveis. Sempre amb l’impuls dels fundadors, però també amb un notable suport social que es materialitzava amb donacions i col·laboracions econòmiques que van fer possible la construcció de nous equipaments i la suma de serveis per respondre a noves necessitats.

Amb aquest suport i el treball dels professionals, l’entitat va anar ampliant la capacitat dels seus equipaments formatius i ocupacionals i va adquirir capacitat per obtenir recursos per finançar-se. Va ser als primers anys de la dècada dels 90 que es va prendre la decisió que la millor eina per fer aquesta gestió era la constitució d’una fundació a través de la qual es podia professionalitzar la gestió. Actualment és aquesta fundació la que impulsa les activitats de caire social, els concerts i contractes amb les administracions, les tasques de manteniment de zones verdes de diferents ajuntaments de la comarca i els contactes amb empreses privades per mantenir el servei de manipulats industrials. Aquests serveis ocupacionals són la clau per donar sortides laborals a les persones amb discapacitat, sempre amb l’orientació de professionals.

Les sortides laborals són una eina fonamental per garantir l’autonomia personal dels usuaris de la fundació. Però aquesta autonomia no seria completa si, en la mesura que tinguin possibilitats, no poguessin disposar d’un habitatge. Per això, la Fundació disposa de residències, pisos tutelats o un centre de dia, que s’ofereixen segons el grau de necessitats de cada persona amb discapacitat que utilitza els seus serveis. Sigui en els centres de treball, els tallers ocupacionals o en els diferents serveis residencials, la Fundació atén diàriament 430 persones. Un nombre d’usuaris que contrasta amb els nou alumnes amb què va arrencar l’activitat educativa al carrer Torras i Bages de Granollers el 1965.

Ara, l’entitat afronta nous projectes. El més imminent és la posada en marxa, prevista per final d’any, d’una residència que farà possible atendre persones discapacitades amb edats avançades. Una manera de tancar el servei durant tot el cicle vital dels usuaris.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't