Ciutadans s’imposa al Vallès Oriental, però les forces independentistes sumen més del 47% dels vots

La formació taronja s’imposa en una dotzena de municipis, sobretot en els més poblats, com Granollers, Mollet, les Franqueses i Parets

Ciutadans ha estat la força més votada al Vallès Oriental en les eleccions al Parlament, celebrades aquest dijous. La formació taronja ha guanyat en els principals municipis de la comarca, com Granollers, Mollet, les Franqueses o Parets. Suma més de 63.000 vots, 21.000 més que fa dos anys i creix en set punts percentuals respecte a 2015, amb un 26% dels sufragis.

Malgrat la victòria de Ciutadans, en nombre de vots, les forces sobiranistes han conservat el percentatge de vot de les eleccions de 2015. Sumen un 47,6% dels sufragis, i Junts x Catalunya, la llista que encapçalava el president Carles Puigdemont, destituït per l’aplicació de l’article 155, és la primera força en una vintena de municipis. La candidatura frega els 52.000 vots i un 21% del total comarcal.

El president comarcal del PDeCAT, Àlex Sastre, consulta dades envoltat de militants, aquest diumenge // Toni Torrillas

El president comarcal del PDeCAT, Àlex Sastre, consulta dades envoltat de militants, aquest diumenge // Toni Torrillas

Tot i obtenir la victòria en menys poblacions, ERC queda en la segona posició, amb més de 54.000 vots, un 22% del total. La suma de sufragis de les dues formacions, que fa dos anys van comparèixer conjuntament a les eleccions supera de llarg els 100.00 suports, clarament per damunt dels 90.000 que havia obtingut Junts pel Sí fa dos anys. Llavors, el suport a Junts pel Sí estava lleugerament per sota del 40%. Per separat, les dues llistes sumen un 43% de suports.

Expectació al local de la seu d'ERC a Granollers, aquest diumenge // Ramon Ferrandis

Expectació al local de la seu d’ERC a Granollers, aquest diumenge // Ramon Ferrandis

L’avenç que han obtingut els tres partits que han quedat al capdavant prové tant de l’elevada participació, que ha portat nous vots, com a costa de la resta de partits que participaven als comicis. La participació ha arribat a una xifra històrica en unes eleccions al Parlament. Han votat 247.000 persones, més del 83% del cens, quatre punts i mig més que el 2015.

La resta de partits ha tret menys profit d’aquest notable increment de votants. El PSC guanya uns 5.000 vots, però percentualment suma només un punt més que fa dos anys i arriba al 14% del total.

Jordi Terrades, que mantindrà l'acta de diputat, al local del PSC de Granollers // Julián Vázquez

Jordi Terrades, que mantindrà l’acta de diputat, al local del PSC de Granollers // Julián Vázquez

CatComú, la CUP i, sobretot el PP perden suport

Catalunya en Comú Podem, en canvi, ha vist reduït el suport que va rebre Catalunya Sí Que es Pot fa dos anys. Obté 3.000 vots menys i queda dos punts per sota del 27-S. La CUP perd encara més vots, 8.000, i tres punts i mig de percentatge.

Els pitjors resultats són per al PP, amb 9.000 vots de retrocés i quatre punts percentuals menys que fa dos anys.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't