ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Albert Escrits, de 25 anys, acaba de fer el grau de Biologia Ambiental a la UAB. Ha participat en ClimaTubers, influences for change, un projecte de l’Ajuntament de Granollers per implicar la ciutadania a favor de la sostenibilitat.
Què és un climatuber?
Jo considero un climatuber al cent per cent els qui van fer des del principi el programa de ClimaTubers. Jo m’hi vaig enganxar a la meitat. Aquestes persones van llançar-se a la piscina i, després d’una formació, van elaborar tot de vídeos que van penjar a Youtube i que parlen de problemàtiques ambientals i de sostenibilitat a Granollers. En la segona fase del projecte, que és quan jo m’hi vaig incorporar, calia veure aquests vídeos, ser conscient del que explicaven, adonar-se de la situació que tenim a Granollers amb xerrades d’experts i elaborar tot de propostes per solucionar-ho o com podem millorar-ho.
Què expliquen aquests vídeos dels climatubers?
Per exemple, un dels àmbits és el d’espais verds i ecosistema i el vídeo lamenta que no hi ha prou espais verds a la ciutat o que no hi ha prou arbres o que cal un manteniment millor dels jardins o més zones d’ombra. Un altre dels vídeos tracta sobre els residus i van fer l’experiment de veure com ho feia la gent, i molts no sabien com fer-ho bé. Un altre vídeo s’ha dedicat a la mobilitat i serveix per veure que cal moure’ns d’una manera més sostenible, que calen més carrils bici i més transport públic… Han sortit vídeos molt i molt interessants.
On es poden trobar els vídeos?
A Youtube és fàcil trobar-los. Només cal buscar “climatubers” i “Granollers”.
Per què es va apuntar a participar al projecte ClimaTubers?
A mi em va arribar a través d’una amiga meva que està molt posada en sostenibilitat, l’Aina Planas. Em va avançar que els vídeos ja estaven fets i que hi hauria els experts per explicar les temàtiques tractades i que ens posarien en context. I ens vam engrescar tots dos. Perquè una cosa és dir: “Calen més arbres!”, però també cal saber el que hi ha darrere de la decisió, el perquè de les coses. Moltes vegades és massa fàcil criticar sense saber què hi ha al darrere.
En tot el projecte ClimaTubers han participat unes 70 persones.
És que totes les sessions han estat molt bé. A cada sessió, hem vist gent diferent, gent que repetia com nosaltres, gent molt posada perquè es facin canvis i gent d’edats diferents. Hi ha hagut estudiants de Secundària, gent jubilada, adults de 40 a 60 anys i adults joves com nosaltres. Això ha ajudat molt a veure els diferents punts de vista i que a totes les franges d’edat hi ha preocupació pel canvi climàtic. Ha estat molt enriquidor. No és una cosa que només amoïni la gent jove o els jubilats. No, no, interessa a tothom.
Un dels objectius del projecte ClimaTubers és escampar la cultura climàtica. Queda molt camí per fer?
Sota el meu punt de vist, l’educació ambiental s’ha anat fent i s’ha de continuar fent, però amb educació ambiental no n’hi ha prou, ara ja s’ha de passar a l’acció. La ciutadania ha de veure que no n’hi ha prou amb conscienciar-se, sinó que cal que es prenguin mesures. Ara mateix ja no cal demostrar científicament, encara més, la situació de canvi climàtic, que ja és aquí, que això no millora i ho veiem després de gairebé tres anys de sequera. Els qui ho neguen, sincerament, és que no volen informar-se o que van per la vida amb els ulls tancats. Serveix fer educació ambiental? És clar que sí, però sense acció no avançarem. L’educació, doncs, ha d’anar vinculada a l’acció. Amb major o menor grau, amb major o menor poder, qualsevol persona pot passar a l’acció. I això és el que promouen els climatubers. No només s’han queixat que falten arbres, sinó que han fet una recerca, han elaborat un vídeo i han fet la promoció perquè hi hagi més arbres. Tot això és acció.
{{ comment.text }}