El Jutjat Social número 1 de Granollers ha anul·lat la reducció de jornada que Podem va fer a una advocada quan aquesta estava investigant presumptes irregularitats de la formació. Segons la jutgessa, la reducció a mitja jornada va ser il·legal perquè Podem la va aplicar sense el consentiment de la treballadora. Un fet que, recorda, no ho permet l’Estatut del Treballador.
La magistrada sentencia que el partit ha de re contractar l’advocada a jornada complerta i imposa una indemnització de 36,72 euros/dia pel sou deixat de cobrar des del desembre del 2019. Respecte el vincle de la reducció de jornada amb les investigacions, la jutgessa ho desestima i diu que no hi ha proves que indiquin que Podem canviés el contracte com a “represàlia”.
La sentència recorda que l’advocada, resident a Llinars, treballava a mitja jornada per a Podem Catalunya des de l’abril del 2016. Un any més tard, la formació li va ampliar el contracte fins a les 40 hores setmanals arran d’oferir-li una feina com a assessora jurídica per a l’executiva estatal de Podem. Tot i l’ampliació, la treballadora cobrava dues nòmines de 20 hores cadascuna, fet que la jutgessa no entra a valorar i situa en un acord de l’empleada amb el partit.
La magistrada apunta que l’any 2019 l’advocada va iniciar una investigació interna sobre presumptes irregularitats en el funcionament de Podem. Aquesta recerca la va fer amb el delegat de protecció de dades del partit, el qual posava en dubte la legalitat dels contractes signats amb una empresa consultora per les eleccions del 2019 i amb una empresa encarregada de fer obres a la seu.
La sentència recorda que el delegat de protecció de dades va denunciar aquests casos davant la Guàrdia Civil, mentre l’advocada també va sospitar i començar a investigar presumptes irregularitats entorn la situació laboral d’un treballador que havia mort i sobre l’acomiadament de l’escorta d’Irene Montero.
A principis de desembre del mateix 2019, Podem va comunicar a l’advocada que la cessava de les seves tasques a l’executiva estatal en el marc d’una reestructuració de l’àrea de Compliment Normatiu, de la qual ella n’era responsable. A parer de l’advocada, aquell acomiadament parcial era una represàlia per les irregularitats que estava investigant, motiu pel qual va denunciar-ho a la justícia. La treballadora reclamava una indemnització pels dies no treballats i una segona indemnització de 75.000 euros per danys morals.
Ara, però, els tribunals conclouen que a cap dels documents aportats durant la investigació hi ha evidències que l’advocada estigués participant en investigacions que poguessin incomodar la direcció del partit. “No hi ha indicis que permetin afirmar que la modificació de la jornada obeeix a una represàlia”, afirma la jutgessa de Granollers a la sentència, tancant la porta a qualsevol dany moral.
Amb tot, la magistrada sí que constata que la reducció de jornada és il·legal a nivell jurídic. En aquest sentit, subratlla que l’article 12.4 de l’Estatut dels Treballadors “prohibeix completament” reduir la jornada d’un treballador si aquest no ho accepta de forma voluntària. “El canvi no es pot imposar de forma unilateral”, apunta la jutgessa.
Per aquest motiu, determina que Podem ha de readmetre la treballadora a jornada complerta i l’ha d’indemnitzar amb 36,72 euros/dia pels dies que va deixar de cobrar des del 12 de desembre del 2019 –quan li canvien el contracte-. La sentència admet recurs de súplica.
{{ comment.text }}