Connexió policial 2.0

La Xarxa Integradora Policial (XIP 2.0) que utilitza Twitter com a via de comunicació interna per a policies locals per intercanviar informació sobre determinats fets que s’acaben de produir, aplega ja una seixantena de cossos de seguretat local d’arreu de Catalunya.

El 9 Nou
06/01/2014

La xarxa va néixer a partir d’una idea de Jaume Gonzàlez, cap de la Policia Municipal de Mollet, que ha anat desenvolupant amb Albert Costa, de la Policia Local de les Franqueses. Entre els usuaris, hi ha bona part de les policies locals del Vallès Oriental però la xarxa també té força presència en comarques com el Maresme, el Vallès Occidental i la Selva. Ara, s’està implementant en cossos policials d’Osona i del Bages i també hi ha previstes connexions amb policies de l’Alt Empordà com la de Roses i la de Castelló d’Empúries.

A través de Twitter, les policies locals poden compartir informació amb els seus propis efectius però també amb altres cossos policials locals del seu entorn. Ho fan a través d’una xarxa tancada, que no és accessible per a la resta d’usuaris d’aquesta xarxa social. XIP 2.0 està pensada, principalment, per informacions “en calent”, és a dir, esdeveniments que acaben de passar, explica Gonzàlez. Per exemple, a través d’un tuit, es pot comunicar la descripció i matrícula d’un cotxe que fan servir uns sospitosos per fugir. Al moment, aquesta informació la reben les policies locals connectades, principalment les de l’entorn més immediat. A més, ho poden visualitzar els efectius a la sala de control i les dotacions que són al carrer a través de mòbils o tauletes. Gonzàlez destaca la immediatesa. “Avises tothom al mateix moment. Si has de començar a trucar per telèfon tardes molt més”. I pel fet de ser una informació escrita “queda recollida i es pot tornar a consultar”. Pels seus promotors, és útil tant per a les policies grans com per a les petites. “Si només hi ha una patrulla pot portar la sala de control amb tota la informació al vehicle”, diu.

En un futur immediat, XIP 2.0 també ha de servir com a via de comunicació entre cada policia i els diversos departaments d’un ajuntament. Per exemple, per comunicar deficiències en l’enllumenat d’un carrer o l’existència d’una paperera malmesa. A més, ha de ser útil per a la comunicació amb la ciutadania. Aquest aspecte es provarà a les Franqueses amb una prova pilot a través del Twitter de la Policia Local del municipi, que és una de les més actives a la xarxa d’arreu de Catalunya.

XIP 2.0 vol anar aprofitant aplicacions de Google que ja existeixen. Per exemple, per generar al moment estadístiques sobre un control d’alcoholèmia que s’acaba de fer, atribuir tasques concretes a les patrulles o localitzar en un mapa el lloc on s’ha produït un fet delictiu. De fet, ja s’ha arribat a un acord amb la Universitat Politècnica de Catalunya per avançar en el desenvolupament d’aquesta eina en el context de ciutats intel·ligents (smart cities).

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't