El programa Life Alnus ha tirat endavant aquests darrers dies la construcció de dos refugis experimentals per a llúdrigues i altres espècies de fauna ripiària a la llera del riu Congost. Les actuacions s’han fet al tram entre Granollers i les Franqueses.
L’actuació, que ja estava prevista, es fa a partir de la col·laboració de tècnics de l’Ajuntament de Granollers, el Consorci Besòs Tordera, de la Fundació Rivus, de Viver de Bell-lloc i de l’empresa Virens Espai, dedicada a l’arboricultura i la jardineria.
És una de les darreres accions previstes al projecte que s’ha desenvolupat en els darrers anys, principalment, al riu Congost a Granollers i altres municipis propers.
Els dos refugis es construeixen amb material extret de la supressió d’espècies al·lòctones a la riera de Vallfornès, a Cànoves. En concret, s’han fet servir 1,2 tones de material. La majoria –un 95%– són restes d’acàcia. El 5% restant són fragments de plataner.
Els refugis són un model totalment experimental però parteixen d’altres actuacions semblants fetes en altres espais naturals. A més, cada actuació s’ha adaptat a les característiques específiques del tram.
En els darrers anys, la població de llúdrigues s’ha anat recuperant a les conques del Besòs i de la Tordera. Segons les dades de l’Observatori Rivus, que lidera el seguiment d’aquesta espècie al territori, la població actual se situa en mínim 10 llúdrigues a la conca del Besòs, on actualment hi ha una femella reproductora, i en aproximadament 20 a la conca de la Tordera, on ara hi ha tres femelles reproductores.
Fa només tres anys, a la Tordera, i dos anys, al Besòs, les llúdrigues es van reproduir per primera vegada després de la seva extinció local a finals del segle passat. Els experts, però, alerten del risc que representa per a les llúdrigues la “simplificació dels hàbitats que podrien comprometre la seva conservació en el futur”, segons els investigadors de l’Observatori Rivus.
{{ comment.text }}