Els Agents Rurals controlen aquests dies les zones on hi ha pollancredes per detectar possibles acumulacions de borrissol, la fibra que generen aquests arbres i que és molt inflamable. Les actuacions se centren en espais propers a masses forestals que es podrien veure afectades per un incendi de borrissol o punts on un incendi podria tenir complicacions perquè són a prop de carreteres principals.
Durant aquest mes de maig, ja hi ha hagut una dotzena d’incendis de borrissol que han motivat actuacions dels Bombers per apagar-los. Tres han estat a Bigues i Riells: a La Verneda, Can Segimon i Can Domènec.
Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental, explica que controlen “les mateixes zones que l’any passat”, tot i que aleshores no hi va haver incidències destacades perquè la meteorologia hi va ajudar. També les limitacions de mobilitat per la pandèmia. “Hi havia menys moviment de persones.” La climatologia aquest any tampoc és desfavorable: “Els ruixats que hi ha hagut ajuden a reduir bastant el perill”, constata Mayà.
Les zones que es controlen són: la Font de la Pineda i Can Segimon, a Bigues i Riells; l’entorn de la riera de Cànoves i de Can Monteis, a Cardedeu; la pollancreda que hi ha entre la C-33 i el Besòs, a la Llagosta; la riera de Gualba; la zona del Malhivern i del Sot de l’Ase, a la Garriga; la bassa dels ànecs, a la Roca; l’entorn del riu Congost i de Milpins, a les Franqueses; l’entorn del Circ Cric, a Sant Esteve; la zona de l’escola i de Can Derrocada, a Sant Pere; l’entorn del gual de Sant Cristòfol, a Santa Eulàlia; la zona de Xeremell, a Vallgorguina; Can Gordi, a Vallromanes; l’entorn de la riera Seca, a Gallecs, a Lliçà de Vall, i els sectors de Can Magre i Can Parellada i l’entorn de Torre Marimon i la Font del Dimoni, a Caldes.
Els Agents Rurals compten amb la col·laboració de les agrupacions de defensa forestal (ADF) i dels grups de Protecció Civil. Setmanalment, els notifiquen les zones on hi ha més acumulació i on és necessari ruixar amb aigua el borrissol generat pels pollancres. Mullant-lo, s’elimina el perill perquè la fibra vegetal ja no crema amb facilitat.
Grups de Protecció Civil com el de Lliçà d’Amunt o l’ADF L’Alzina també controlen els punts on hi ha pollancredes i s’acumula borrissol. Si ho consideren necessari, actuen llançant-hi aigua quan veuen que hi pot haver risc. En les dues darreres setmanes, ja han remullat uns 2.000 metres quadrats de zones amb borrissol a Lliçà d’Amunt. També han actuat a Santa Eulàlia i Lliçà de Vall.
En algun cas, els Agents Rurals també actuen amb mitjans propis. Aquest dijous, per exemple, van fer una ruixada en punts propers al riu Tenes, a Bigues.
{{ comment.text }}