Un ramadà diferent

A Canovelles, la comunitat promou la recollida de menjar per ajudar a les famílies amb necessitats

Milers de vallesans i vallesanes de religió musulmana han començat aquest dijous el ramadà, un dels períodes més importants del calendari anual, caracteritzat per un dejuni especial entre la sortida i la posta de sol.

Igual que fa uns dies amb la Setmana Santa cristiana, la crisi sanitària transformarà completament el ramadà d’aquest any 2020, amb tots els centres de culte tancats i la impossibilitat de celebrar els actes comunitaris propis del període, com celebracions, àpats familiars i pregàries nocturnes. Això, però, no entra en cap contradicció amb el dogma musulmà i tots els rituals es podran celebrar a casa normalment.

Ahmed Balgohouch, membre de la comunitat musulmana Al Huda de Mollet, assegura que el tancament de les mesquites és la millor mesura que es podia prendre davant la pandèmia. “No podem posar vides en perill per resar. Només és obligatori assistir a les mesquites quan podem garantir la seguretat dels fidels”, explica. Balgohouch creu que el millor és no reobrir fins que s’hagi restablert completament la normalitat.

“Podríem obrir per a grups reduïts però això és difícil de controlar. Ens podríem trobar que vingués més gent del compte i no sabríem qui està contagiat i qui no. Volent fer el bé, potser estaríem perjudicant persones”. El molletà assegura que la religió islàmica “valora la vida humana molt més que la pràctica de la religió en un lloc determinat”, i posa com a exemple el tancament de La Meca. “Mai, en tota la història, s’havia tancat, i ara s’ha fet.”

Pel que fa a les oracions, Ahmed Balgohouch assegura que es poden fer perfectament a casa. “La nostra religió en aquests temes és molt flexible: si no resem a la mesquita, ho podem fer a casa. El nostre déu està amb nosaltres i ens recompensarà igual perquè això ho estem fent per salvar vides humanes, no pas per negocis o per qualsevol altra cosa.” La pregària, això sí, l’haurà de dirigir un home de la família perquè la religió islàmica prohibeix la celebració de pregàries a través de mitjans de comunicació.

D’altra banda, la comunitat Al Huda ha recollit 1.500 euros que es lliuraran a l’Ajuntament de Mollet per a la lluita contra la Covid-19.

Menjar gratuït a Canovelles

L’Ajuntament de Canovelles ha permès l’obertura de la mesquita del carrer Torrent perquè, coincidint amb l’inici del ramadà, membres de la comunitat musulmana local puguin repartir menjar a persones desfavorides.

El menjar l’aporten voluntàriament els membres de la mateixa comunitat i el repartiment va començar aquest dijous i es fa cada vespre una mica abans de l’inici de les oracions. “Hi ha gent jove que no tenen família o viuen en cases ocupades sense electricitat o aigua, i no poden cuinar. Això ho fem perquè puguin menjar i se sentin acompanyats. El ramadà és un mes molt especial i molt espiritual i hi ha gent que se sent molt sola”, explica Lahcen el Fadili, membre de la comunitat.

El menjar pot anar des de dolços típics fins a pizzes, batuts, etc., que es poden menjar quan s’acaba el desdejuni, pels volts de 2/4 de 9 del vespre. “El menjar el cuina la gent a casa seva i el porten a la mesquita”, explica El Fadili.

Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 425 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't