Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Granollers i actors socials i econòmics de la ciutat han presentat plegats aquest dilluns a la sala Tarafa el pla de xoc per lluitar contra els efectes de la crisi sanitària del coronavirus que invertirà 1,5 milions d’euros des d’ara fins al desembre. Se sumaran als 1,4 milions d’euros que s’han invertit de forma reactiva per fer front a l’emergència sanitària durant aquests darrers dos mesos.
El pla dibuixa 28 accions repartides en cinc àmbits: persones, treball i empresa, comerç, restauració i hostaleria, cultura i educació i teixit associatiu. Gemma Giménez, regidora de Promoció Econòmica, ha destacat que es vol que “ningú quedi endarrere” i que serà “flexible” per adaptar-se a situacions que puguin aparèixer en els propers mesos.
Giménez ha detallat alguns dels aspectes que preveu el pla de xoc: increment de les beques menjador i les ajudes per estudis musicals i activitats esportives, el foment de l’ocupació amb plans d’ocupació, ajudes per a la digitalització de les empreses, la difusió del comerç local i del turisme de proximitat, la creació d’una plataforma de venda col·laborativa dels comerços, la bonificació del 80% de la taxa de les terrasses fins al 31 d’octubre o del 40% de la taxa de deixalles fins al 31 d’agost.
En l’àmbit de la cultura, s’aposta per mantenir la inversió potenciant les contractacions d’artistes locals i comarcals. En educació, el pla preveu potenciar els casals durant els mesos de juliol i agost i les ajudes per adaptar espais a les noves necessitats. El pla inclou ajudes a les associacions del tercer sector i entitats esportives i culturals de la ciutat.
L’acte ha comptat amb la intervenció dels cinc portaveus dels grups municipals: Mònica Ribell, de Primàries; Jordi Pavón, de Ciutadans; Àlex Sastre, de Junts per Granollers; Núria Maynou, d’ERC; i Jordi Terrades, del PSC.
S’ha fet a la sala Tarafa amb totes les cadires col·locades però només amb una vintena de persones, totes separades entre elles per dos o més metres de distància. “És un acte estrany però important”, ha apuntat l’alcalde Josep Mayoral. “És bo que cada dia ens proposem conquerir un nou espai i recuperar metres de proximitat encara que sigui una proximitat distant. És el primer acte públic que compartim i ho fem mirant endavant”, ha afegit.
“El pla de xoc també ha de transmetre il·lusió“, ha dit Ribell. “Estem satisfets del treball que s’ha fet i del document que presentem”, ha valorat Pavón. “Entomem totes les propostes sense importar quines són d’uns i quines són dels altres. El pla de xoc no és de ningú, és de tots“, ha apuntat Sastre que ha afegit que “no n’hi haurà prou amb això” perquè “hi haurà noves necessitats que ara no sospitem”. “El pla de xoc necessitava que suméssim tots per ser un pla de ciutat“, ha afirmat Maynou que ha ressaltat “les ganes de sumar per fer millor la vida dels granollerins i les granollerines”.
L’alcalde Mayoral ha recordat que la crisi del coronavirus és “molt diferent a la del 2009” perquè “afecta a la salut i a les maneres de viure”. Ha ressaltat que el pla de xoc conté accions “amb una clara vocació transformadora” que haurà de tenir continuïtat.
En aquest sentit, Mayoral ha expressat la voluntat de tirar endavant un pacte de ciutat i s’ha compromès a lliurar un document en dues setmanes que es lliurarà als grups i es debatrà amb els agents econòmics i socials. També ha parlat de la necessitat de refer el pressupost i, en aquest sentit, ha reiterat la voluntat de seguir endavant amb les inversions previstes per aquest mandat com una manera d’ajudar a la reactivació econòmica.
Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental.
{{ comment.text }}