Les obres per a la reconstrucció de l’ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós de Llinars, del 1640, continuen progressant amb la feina de voluntaris els caps de setmana. Fa un parell de setmanes es va col·locar la pedra que corona el campanar. Una pedra de 1.750 quilos que es va treure d’una de 15 tones que hi havia davant de can Dous del Coll, amb mètodes tradicionals. La pedra es va acabar a l’empresa Granits Barbany i per col·locar-la es va fer servir un camió grua de Materials MJB.
A finals de l’any 2016 un grup de veïns de la parròquia de Sant Esteve del Coll, a Llinars, i l’ADF de Llinars van voler recuperar l’aplec, que es fa al voltant del 20 de gener i van iniciar el procés de reconstrucció de l’edifici, del qual només se’n conservaven unes quantes pedres i que portava gairebé un segle en ruïnes, informa Joan B. Mauri.
Uns anys abans, l’ADF de Llinars va fer una primera neteja del bosc del voltant de l’ermita i va deixar al descobert les parets que quedaven dretes i el gran pi que havia crescut al seu interior. Jordi Puchol, un dels impulsors de la reconstrucció, explica que “les obres les han fet voluntaris, sense ells no seria viable perquè no hi ha diners per pagar un grup de paletes”. Els materials utilitzats en la reconstrucció es paguen gràcies també, a les aportacions que es fan durant els aplecs o que es recullen al bar de la Torrassa. Puchol també destaca la col·laboració d’empreses.
A l’exterior només falta el coronament dels contraforts i netejar els voltants. A l’interior falta posar el terra, els llums i l’altar que encara no s’ha decidit com serà. Les obres de reconstrucció van començar amb la consolidació de les parts del murs que quedaven perquè no acabessin de caure i la reconstrucció de les parets. La primera intenció era “consolidar el que encara quedava dels murs per fer-hi un mirador i condicionar l’entorn per poder-hi fer els aplecs, però la gent es va engrescar i es va fer un projecte de restauració i reconstrucció” afegeix Puchol.
El seu avi, Tomàs Bellavista Sauleda, en Tomàs de Can Dous, un dels últims picapedrers del Coll, va picar les pedres que s’han col·locat a l’ermita. Totes les pedres són extretes de la muntanya del Coll, algunes ja treballades per ell quan era jove. Les arcades de l’interior estan fetes amb els últims blocs de pedra extrets pels germans de Can Dous, Tomàs i Mario. En Tomàs va morir als 79 anys sense poder veure acabada la reconstrucció.
{{ comment.text }}