Creix la generació de residus després de tres anys de caigudes

La generació de residus domèstics al Vallès Oriental va créixer un 3,4% l’any passat respecte a les dades de 2013. D’aquesta manera, es trenca una tendència a la baixa registrada els tres darrers anys (de 2010 i 2013).

El 9 Nou
05/03/2015

Són les dades que ha donat a conèixer el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental en la presentació dels resultats de la gestió de residus durant l’any passat a la comarca.

En concret, les llars de la comarca van generar 174.823 tones de residus l’any passat enfront de les 169.027 de l’any anterior. Augmenten les tones recollides a les deixalleries (un 7% més), als contenidors de resta (3,6%), als d’envasos lleugers (3,4%) i als d’orgànica (2,4%). Aquesta per primer cop arriba al 100% de la població després de la implantació de la recollida de la brossa orgànica a Vallromanes i de l’expansió del sistema de compostatge domèstic a Granera. En canvi, els usuaris de les deixalleries es van reduir (dels 241.496 de 2013 als 239.127 de 2014) però les persones que les van fer servir van aportar una quantitat de quilos de residus superior. En contraposició, baixen les tones de recollides als contenidors de vidre (-1,3%) i les de paper i cartró (-4,1%). En el primer cas, s’entén per una reducció dels envasos de vidre. En el segon, als robatoris de materials dels contenidors que fan les persones que de forma individual recullen cartró per poder aconseguir uns ingressos amb la seva venda.
El volum de la matèria orgànica al Vallès Oriental es manté força estable al voltant de les 21.000 tones recollides a l’any. Els responsables del Consorci, però, destaquen el baix nombre de materials impropis, és a dir, residus que haurien d’anar a un altre contenidor. Representen el 7,8% del total, un 1,3% menys que l’any anterior. En canvi, les xifres d’impropis són força més dolentes en la recollida d’envasos. Això, alertaven des del Consorci de Residus, augmenta el cost del tractament.

El Consorci de Residus impulsarà aquests propers mesos un estudi dels diversos models de recollida que hi ha als municipis del Vallès Oriental que es farà en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i a partir de les experiències locals. Analitzarà pros i contres de la recollida amb contenidors en superfície, soterrats i del porta a porta tenint en compte la brossa recollida, els costos o el sistema de gestió. L’objectiu és posar a disposició dels ajuntaments un estudi objectiu perquè puguin decidir quina és la millora opció. “Hem de fer un salt qualitatiu amb la implicació de tots per produir menys residus i poder reciclar i reutilitzar més”, va dir Joan Castaño, president del Consorci de Residus i alcalde de Sant Celoni. Aquest ajuntament, per exemple, farà una redistribució dels contenidors per crear àrees amb les cinc fraccions recollides.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 117 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't