Les ordres de protecció concedides pels jutjats de Granollers a víctimes de violència masclista va superar l’any passat la meitat de totes les que es van demanar. En concret, el jutjat de violència sobre la dona (VIDO) va adoptar l’ordre de protecció en el 51,6% de les peticions.
Representa un increment respecte les xifres de 2018 (43,6%) i, especialment, respecte l’estadística de l’any 2017 quan al partit judicial de Granollers es van denegar el 77,2% de les ordres demanades.
En el cas de Mollet, el percentatge d’ordres concedides és més alt. L’any passat es van concedir en el 57% de les peticions que es van rebre. Tots dos partits judicials se situen per damunt de la mitjana de les comarques de Barcelona (46%). El partit judicial de Granollers se situa una mica per sota de la mitjana catalana (52%). En canvi, Mollet està clarament per damunt.
Són xifres que s’han posat sobre la taula aquest dimarts en la presentació de l’informen Estadística judicial sobre violència masclista al Vallès Oriental. Any 2019 que han fet en una sessió virtual l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal i l’Observatori de la igualtat de gènere de l’Ajuntament de Granollers.
En la sessió també s’ha cridat l’atenció sobre el volum de casos que acaben amb un sobreseïment. Representen al voltant del 45% de tots els casos denunciats als jutjats.
Ha comptat amb la participació d’Encarna Bodelón, doctora en dret, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del grup de recerca Antígona. Ha destacat la importància del treball fet i la seva difusió per treballar millor en la lluita contra les violències masclistes.
Roser Colomé, consellera comarcal de Polítiques Socials i Igualtat, ha valorat l’impacte que la violència masclista també té en els fills de les dones. “Cal parlar dels fills i les filles víctimes d’aquesta violència i, per extensió, massa sovint, de l’entorn familiar.” L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, també ha valorat la importància de disposar de dades per guiar les polítiques públiques. “És molt difícil fer política sense informació”.
Més denúncies
El treball també mostra una tendència creixent del nombre de denúncies presentades als jutjats, especialment als jutjats de Granollers. L’any passat, els jutjats de Granollers i Mollet van rebre 1.219 denúncies (386 a Mollet i 833 a Granollers). L’any 2018 havien estat 1.088 entre els dos partits judicials. I, l’any 2017, 904. Respecte les dades de 2016, la xifra gairebé es triplica: 559.
L’augment de denúncies es dona, sobretot, al partit judicial de Granollers on gairebé es tripliquen en tres anys: de les 293 que hi va haver l’any 2016 a les 833 de l’any 2019.
{{ comment.text }}