El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya informa que des del 2016 s’ha detectat la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) a tota Catalunya i que actualment que ja és present a 133 municipis del país.
Fins a aquest any 2020, la plaga era localitzada principalment a l’entorn urbà, lloc on es desenvolupa i reprodueix. A l’estiu, personal tècnic del DARP, l’IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l’han trobat en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests cultius.
Fins ara, s’ha anat coneixent la propagació d’aquest insecte al territori a través de les comunicacions d’aquelles persones que s’han interessat a reportar les deteccions de bernat marró marbrejat mitjançant correus electrònics, trucades i espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted. Un exercici de consciència ciutadana que s’ha valorat molt, ja que ha informat de manera precisa sobre la distribució de la plaga.
A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.
L’Ajuntament de Bigues i Riells insisteix que és molt important que les persones tinguin clar que han de destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus.
Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat, amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen.
Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.
{{ comment.text }}