“La gastronomia és una excusa perquè els diferents veïns del barri es trobin, parlin, discuteixin…” Ho deia, dissabte al migdia, Antonia Hernández, presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sota el Camí Ral de Granollers, que, amb l’Ajuntament, van fer la primera Mostra Gastronòmica Intercultural del barri de Primer de Maig a la plaça de les Hortes.
La iniciativa s’inscriu en el marc del pla integral de millora del barri. Centenars de persones van poder compartir taula i tastar plats tradicionals de diversos llocs de la Península i de la resta del món que es cuinaven i es repartien en diverses carpes distribuïdes al voltant de la plaça.
N’hi havia del Marroc, Mauritània, el Senegal, l’Argentina, Bolívia, Cuba, Andalusia i Catalunya. La casa de cultura Darazzaqafa, del Marroc, per exemple, va cuinar un tajin, un plat a base de carn de vedella, ametlles, préssec i prunes confitades, regat amb un te.
Nor Zouin, de 22 anys, amb família originària del Marroc, però nascuda a Granollers deia: “És una manera de fomentar la nostra cultura i els nostres orígens.”
A Mauritània van preparar un plat que anomenen fusto i que es fa a partir de farina de blat de moro, pols de fulla de baobab, carn de xai i verdures. Un plat que les cuineres explicaven que és “típic de la cultura soninke”.
El plat tradicional que van preparar les cuineres a la carpa del Senegal es diu tiebou diene i està fet a base d’arròs i mero.
A la de Bolívia se servia picant de pollastre, sopa de maní i chicharrón. D’Andalusia es van poder tastar les tradicionals migas “que allà les fan amb farina”, explicava Antonia Hernández.
De l’Argentina, el tradicional asado i de Cuba, un plat que es diu moros y cristianos. De Catalunya, el pla típic era botifarra amb mongetes amb picada de cansalada, all i julivert.
“És una molt bona iniciativa perquè aquí convivim moltes cultures”, deia Joana García, de Granollers i de pares andalusos.
Hernández es mostrava molt satisfeta per la bona acollida de la iniciativa i recorda que ja es volia fer abans de la pandèmia. “Ho volíem fer el 25 de maig del 2020, coincidint amb el Dia de les Cultures.”
Destacava que també s’ha fet un receptari comú i uns vídeos amb receptes de cuines del món. “Hem anat fent uns vídeos gastronòmics dins de l’associació, amb diferents veïns del barri.”
{{ comment.text }}