Nascuda a la localitat d’Utrillas, a la província de Terol, Encarna Martínez Álvarez ha treballat de fotògrafa a Granollers, però actualment està jubilada.
Fa prop de tres dècades, des del 1994, que es va implicar molt activament en la creació de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de Granollers, una entitat que va néixer per donar suport a la població que viu refugiada en campaments des que l’estat espanyol va descolonitzar aquesta regió del nord d’Àfrica.
Malgrat les resolucions de Nacions Unides, no s’ha aconseguit mai fer un referèndum d’autodeterminació i, per tant, la població en pateix les conseqüències. I especialment les criatures. Per això, un grup de persones van decidir posar tots els mitjans per aconseguir que infants sahrauís puguin rebre atenció mèdica a Catalunya. L’Encarna es va convertir en la presidenta l’any 2000.
Vota els teus candidats preferits al premi Vallesà de l’any
“Ho vam posar en marxa un grup de quatre persones pensant en el projecte de vacances en pau, que es feia cada any”, explica. Aquest projecte consistia a portar grups de nens i nenes sahrauís perquè poguessin passar els mesos d’estiu vivint amb famílies catalanes.
Des de fa uns 15 anys, aproximadament, Amics del Poble Sahrauí de Granollers ha concentrat l’activitat en la gestió d’un pis cedit per l’Ajuntament que acull infants que necessiten tractament mèdic amb les seves mares.
També col·labora en projectes per aconseguir recursos econòmics i medicaments. “Es tracta de portar aquí infants que no poden rebre un tractament adequat allà on són. Els portem, els curem i tornen als campaments quan ja estan donats d’alta.”
A l’Encarna li costa calcular a quantes criatures han ajudat des de l’inici del projecte. “Poden ser més de 400”, explica. De fet, l’activitat no s’ha aturat des que es va posar en marxa l’associació, excepció feta del període de tancament obligat per la pandèmia.
Han portat nens i nenes de totes les edats i amb malalties diverses, tot i que explica que predominen les afeccions cardíaques. “Avui [per aquest dimarts] tenim una nena de 9 mesos operada a l’hospital de Can Ruti i fa algunes setmanes un nen de 4 anys amb una cardiopatia que s’està recuperant al pis.
Des del gener han arribat tres infants i ja n’esperem dos més.” El temps d’estada és variable. “Pot ser des de sis mesos a més de dos anys. En una ocasió, un nen al qual havien de fer un tractament de trasplantament de medul·la s’hi va estar tres anys”, recorda l‘Encarna.
Ella recorda també especialment el cas de dos nens “que estaven cecs i que van poder recuperar la vista en gran part”. L’arribada dels infants es fa en coordinació amb equips mèdics que treballen als mateixos camps i decideixen els que són prioritaris. En aquesta acció, l’entitat de Granollers treballa conjuntament amb altres de tot l’Estat i amb el suport de la Generalitat.
El pis de Granollers té una capacitat per acollir quatre criatures amb les seves mares. L’entitat que presideix l’Encarna busca recursos per cobrir totes les despeses de l’estada de les famílies. Un monitor voluntari de l’associació les acompanya.
{{ comment.text }}