David Basssa: “Estem vivint el pitjor moment del periodisme”

“Estem vivint el pitjor moment del periodisme”, ha etzibat el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, de Granollers, només començar la seva intervenció. Ho ha dit aquest divendres al vespre en una taula rodona al CTUG de Granollers amb Ariadna Oltra i Ramon Torrents.


El 9 Nou
09/06/2012

Ha assegurat que els poders fàctics coaccionen més que mai els mitjans de comunicació a causa de la crisi, i que per això és necessari ser “periodistes crítics, independents i rigorosos”. Ariadna Oltra, presentadora d’Els Matins de TV3, ha desitjat que els periodistes no deixin mai de preguntar “malgrat els caps de premsa”. Ramon Torrents, del Contrapunt, ha albirat que després de la crisi només quedaran les marques informatives “líders i fortes”. Són alguns dels fragments de la xerrada-debat que s’ha fet a Granollers.

“El periodisme local i l’endemà de la crisi” és títol del debat que han protagonitzat aquest divendres a la tarda David Bassa, Ariadna Oltra i Ramon Torrents en el marc de les Jornades de Portes Obertes de Roca Umbert, a Granollers. David Bassa ha albirat que el dia després de la crisi hi haurà una “esporgada molt bèstia de mitjans de comunicació”. Ha alertat que hi hagut una sobredimensió de mitjans “per fer coses que ja fan els caps de premsa”.

En aquest sentit, ha lamentat la coacció que exerceixen els poders fàctics sobre la premsa en temps de crisi i que “fan que no es publiquin segons quines informacions sobre alguns centres comercials o algunes entitats bancàries”. Per això, ha afirmat que és més necessari i més difícil que mai ser periodistes “crítics, independents i rigorosos”.

En aquesta línia s’ha afegit Ramon Torrents, conseller delegat del Contrapunt i editor de l’Ara Vallès, que ha parlat de la importància de la credibilitat de la marca alhora de servir la informació, sobretot en el món local. Per això, ha indicat que l’endemà de la crisi quedaran les marques “líders i fortes”.

QUE NO DEIXIN DE PREGUNTAR

La periodista i presentadora Ariadna Oltra, que va iniciar-se al món del periodisme al Canal 7 de Santa Eulàlia de Ronçana, ha defensat el periodisme local com un lloc per aprendre la professió perquè “el marge d’error més ampli”. Ha subratllat que el periodisme local té “molt pocs caps de premsa i això et permet bregar”. En aquest sentit, ha desitjat que els periodistes no deixin mai de preguntar “malgrat els caps de premsa”.

LES XARXES SOCIALS

El debat també ha incidit en la influència d’Internet i les xarxes socials al món del periodisme. Els tres ponents han assegurat que un twit és només una font i que, com ha dit l’Ariadna Oltra, la feina del periodista ha de perdurar per contextualitzar, relacionar i aprofundir en els temes. Ramon Torrents, en la mateixa línia, ha explicat que són els periodistes els encarregats de discernir, discriminar i analitzar la informació de les xarxes socials.

David Bassa, per la seva banda, ha assegurat que Internet obre un ventall de possibilitats en tant que és una “finestra” que els poder fàctics no poden controlar. Ha indicat que la xarxa té la virtut de ser lliure i poder actuar en contra la coacció.

El debat ha estat organitzat pel Centre Tecnològic Universitari de Granollers (CTUG), Tirabol Produccions, Aravallès i Contrapunt. Ha estat moderat pel periodista de VOTV Pere Puig.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't