De fora vingueren…

A banda del visó americà, els Agents Rurals fan controls d’altres espècies al·lòctones introduïdes a la comarca:

El 9 Nou
25/11/2014

PORC VIETNAMITA Aquest any, se n’han capturat una dotzena. Es té constància de la presència d’aquest animal en municipis com Sant Fost, Bigues i Riells, Canovelles, Cànoves i Samalús, la Roca o Santa Eulàlia. Té consideració d’animal de granja i es pot tenir però no es pot alliberar al medi natural. Els Agents Rurals actuen quan reben avisos de persones que els han vist a prop de cases o carreteres. “És un animal dòcil i això ens permet capturar-lo viu. Si no es pot, se l’abat”, explica Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental. A banda de la captura, també es fan controls en granges properes per intentar detectar d’on han sortit. Les societats de caçadors també tenen autorització per caçar-los si en troben als boscos mentre fan batudes per matar senglars. “El problema és que s’hibridi amb el senglar”. L’any 2011, els Agents Rurals van fer batudes a Figaró per caçar animals hibridats.

TORTUGA DE FLORIDA Actualment, la seva comercialització ja no està permesa després que durant molts anys fos molt venuda com a animal domèstic. “Ara està prohibit i penat alliberar-les però no tenir-les”, diu Mayà. “Són animals que creixen per l’espai que se’ls dóna. Si algú ja no vol tenir-les, les ha de portar a un veterinari perquè els les sacrifiqui, però no alliberar-les”, explica el cap dels Agents Rurals a la comarca, que recorda que es tracta d’uns animals “carnívors” i “molt agressius”. Al medi natural, desplaça les tortugues autòctones. A banda del Parc de l’Aigua de Sant Quirze, també se n’han detectat a la Gravera d’en Segú, una bassa situada a tocar del Mogent, a la Roca. Aquí també s’hi han trobat exemplars de visó americà i d’ànecs autòctons hibridats amb exòtics. Els Agents Rurals estan pendents de determinar com hi actuen.

CRANC AMERICÀ És una amenaça per al cranc autòcton. Els Agents Rurals fan captures d’aquesta espècie de cranc “escampat per tot arreu”, admet Mayà.

CARPÍ VERMELL És el típic peix de color vermell o taronja d’aquari. També s’ha detectat al medi natural. El pantà de Santa Fe, al Montseny, és un dels punts on se n’han detectat. “És un cas puntual però està fora de lloc”, explica Mayà, que assegura que la seva presència es deu a l’“alliberament per part d’algú”. En aquest cas, l’efecte és reduït perquè “no pot sortir d’allà”.

ÓS RENTADOR L’any passat els Agents Rurals van col·locar tres paranys per capturar exemplars d’ós rentador entre la Garriga i Cànoves i Samalús i van aconseguir capturar-ne un, a la zona de Can Vilanova, a la Garriga. També se n’han capturat a la comarca d’Osona.

SARGANTANA ITALIANA Els Agents Rurals fan un seguiment de la presència d’una espècie de sargantana originària d’Itàlia que s’ha instal·lat en un punt proper a la Tordera, a la Batllòria, en terme de Sant Celoni. Tot fa pensar que va arribar entre la terra d’un carregament d’oliveres. De moment, no ha entrat en conflicte amb espècies pròpies de la zona.

CARGOL POMA Dins de la campanya per controlar aquesta espècie que està fent estralls als arrossars del Delta de l’Ebre, l’any passat es van fer inspeccions a botigues d’animals de la comarca per comprovar si en tenien per comercialitzar.

LA VESPA ASIÀTICA, EL DARRER INVASOR Aquest octubre es va localitzar per primera vegada la presència de la vespa asiàtica al Vallès Oriental. Va ser a Caldes, on es va destruir un niu que havien fet a la zona de les Cremades. De moment, no se n’han detectat més ni a Caldes ni en altres municipis. Aquesta vespa ataca les autòctones i perjudica la producció de mel. A la foto, Enric Mayà, cap dels Agents Rurals, amb un dels paranys instal·lats per mirar de trobar més presència de la vespa a Caldes.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 855 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't