El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona entre els quals n’hi ha vuit del Vallès Oriental. Són Granollers, Mollet, la Llagosta, Martorelles, Montmeló, Montornès, Parets i Sant Fost.
La mesura es pren per l’entrada de pols africana a l’aire que va començar dissabte i ha fet que, en els darrers quatre dies, s’hagin detectat mitjanes de partícules PM10 superiors a 50 micrograms per metre cúbic d’aire a almenys una estació de l’àmbit. Dilluns es va activar l’avís preventiu i durant quatre dies s’ha detectat superacions de més de 50 micrograms per metre cúbic.
Des de divendres, a Granollers s’ha donat superacions de la mitjana diària de PM10 en dos dies. Dissabte es va situar en 54 micrograms per metre cúbic d’aire i dilluns en 55 microgrmas. Dimarts va baixar fins als 49 micrograms. Aquest dimecres, fins a les 10 del matí, la mitjana se situa en 57 micrograms.
⚠ Declarat episodi ambiental per alta contaminació per partícules PM10 a la conurbació de Barcelona. Es manté l'avís preventiu per nivells moderats de PM10 a la resta de Catalunya. https://t.co/6KLEF74LNx #airenetCAT #qualitataire pic.twitter.com/Puuo3rQgZn
— Transició Ecològica (@transicioeco) April 25, 2018
La mesura no implica restriccions en la mobilitat amb vehicle privat tot i que el Servei Català de Trànsit informa als plafons informatius de les carreteres d’aquest àmbit de la situació i demana que es faci servir el transport públic o es prioritzin els desplaçaments a peu o en bicicleta. Tampoc comporta l’activació de la targeta T-Episodi Ambiental que permet aconseguir bitllets diaris d’anada i tornada a preu de T-10.
Com que l’episodi deriva d’elevades concentracions de PM10, no es preveuen restriccions de circulació en l’àmbit urbà de Barcelona ni tampoc l’activació de la T-Episodi Ambiental per fomentar l’ús del transport públic. Només es fa en episodi de contaminació per diòxid de nitrogen
Per la seva banda, el Departament de Salut recomana a les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries que moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població que eviti l’exercici físic intensiu a l’aire lliure.
Recomanacions a la ciutadania
En aquesta situació d’elevats nivells de contaminació es demana a la ciutadania:
-Fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
-Utilitzar el transport públic.
-Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa, etc.
-Utilitzar el cotxe compartit.
-Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
-En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
-Regular la climatització de les llars.
-Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
-Limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
Als ajuntaments, se’ls demana que apliquin les següents mesures:
-Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació.
-Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d’informació variable.
-Incrementar el reg de carrers.
-Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible.
-Prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols.
-Restringir les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers.
-Regular la climatització en comerços i serveis municipals.
-Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal.
{{ comment.text }}