Declarat l’episodi d’alta contaminació per les concentracions de PM10 a vuit municipis vallesans

Es manté l’episodi d’entrada d’aire procedent de l’Àfrica que va començar dissabte i que dilluns ja va fer activar un avís preventiu

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona entre els quals n’hi ha vuit del Vallès Oriental. Són Granollers, Mollet, la Llagosta, Martorelles, Montmeló, Montornès, Parets i Sant Fost.

La mesura es pren per l’entrada de pols africana a l’aire que va començar dissabte i ha fet que, en els darrers quatre dies, s’hagin detectat mitjanes de partícules PM10 superiors a 50 micrograms per metre cúbic d’aire a almenys una estació de l’àmbit. Dilluns es va activar l’avís preventiu i durant quatre dies s’ha detectat superacions de més de 50 micrograms per metre cúbic.

Des de divendres, a Granollers s’ha donat superacions de la mitjana diària de PM10 en dos dies. Dissabte es va situar en 54 micrograms per metre cúbic d’aire i dilluns en 55 microgrmas. Dimarts va baixar fins als 49 micrograms. Aquest dimecres, fins a les 10 del matí, la mitjana se situa en 57 micrograms.

La mesura no implica restriccions en la mobilitat amb vehicle privat tot i que el Servei Català de Trànsit informa als plafons informatius de les carreteres d’aquest àmbit de la situació i demana que es faci servir el transport públic o es prioritzin els desplaçaments a peu o en bicicleta. Tampoc comporta l’activació de la targeta T-Episodi Ambiental que permet aconseguir bitllets diaris d’anada i tornada a preu de T-10.

Com que l’episodi deriva d’elevades concentracions de PM10, no es preveuen restriccions de circulació en l’àmbit urbà de Barcelona ni tampoc l’activació de la T-Episodi Ambiental per fomentar l’ús del transport públic. Només es fa en episodi de contaminació per diòxid de nitrogen

Per la seva banda, el Departament de Salut recomana a les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries que moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població que eviti l’exercici físic intensiu a l’aire lliure.

Recomanacions a la ciutadania

En aquesta situació d’elevats nivells de contaminació es demana a la ciutadania:

-Fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
-Utilitzar el transport públic.
-Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa, etc.
-Utilitzar el cotxe compartit.
-Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
-En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
-Regular la climatització de les llars.
-Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
-Limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Als ajuntaments, se’ls demana que apliquin les següents mesures:

-Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació.
-Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d’informació variable.
-Incrementar el reg de carrers.
-Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible.
-Prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols.
-Restringir les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers.
-Regular la climatització en comerços i serveis municipals.
-Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 214 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't