Un equip tècnic del Parc del Montnegre i del Corredor amb el suport del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, del Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets (GRENP), l’Institut de Biologia Evolutiva del CSIC-UPF i de la Universitat de Ghent, a Bèlgica, ha confirmat el primer brot del fong quitridi (Bsal) que s’ha detectat al sud d’Europa en el medi natural.
Segons han informat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, el fong va aparèixer l’any 2018 en un punt d’aigua del Parc Natural del Montnegre i del Corredor. S’hi va detectar una gran mortalitat d’exemplars de tritó verd i, posteriorment, també va afectar les salamandres.
La detecció ràpida i la col·laboració del món científic han permès contenir aquesta malaltia. El brot s’ha aïllat però la malaltia no ha aconseguit eradicar-se. S’ha gestionat la població afectada i s’ha aplicat un estricte protocol de bioseguretat.
Procedent de l’alliberament d’espècies invasores
L’estudi determina que la causa d’aquest brot de Bsal segurament va ser l’alliberament intencionat d’espècies exòtiques al Parc Natural del Montnegre i el Corredor. En el punt d’aigua on hi ha hagut el brot s’han trobat espècies exòtiques. Quan van ser capturades i es va incubar de forma experimental amb espores de Bsal aquestes van poder sobreviure.
Segons els científics, la quitridiomicosi causada pels fongs quitridis no afecta les espècies foranes perquè són resistents al fong. En canvi, sí que té una gran incidència amb les espècies autòctones que no estan immunitzades. La transmissió es produeix amb espores que afecten l’epidermis dels amfibis on es desenvolupa la fase reproductiva del cicle del fong.
La tasca que s’ha fet des de la detecció del fong l’any 2018 ha quedat recollida en un article que s’ha publicat recentment a la revista Conservation Letters. L’article demostra la capacitat letal que té el fong Bsal en espècies autòctones com la salamandra, el tritó del Montseny o el tritó verd.
{{ comment.text }}