Detecten la possible presència de més silurs al pantà de Vallfornès

Al gener, el temporal Glòria va arrossegar un exemplar de silur del pantà cap a la riera, on se’l va trobar mort

Pren força la possible presència d’exemplars de silur, una espècie de peix exòtica i invasora que té una gran capacitat per depredar espècies autòctones, al pantà de Vallfornès, a Cànoves i Samalús.

Al gener, el temporal Glòria va fer saltar les alarmes quan es va trobar un exemplar de 2,25 metres de llarg mort. Estava a uns 150 metres aigües avall de la presa i va ser arrossegat quan el pantà va sobreixir. Era la primera vegada que es constatava la presència d’aquesta espècie —introduïda fa mig segle a Catalunya per a la pesca esportiva— al Parc Natural del Montseny.

Fa pocs dies, un pescador que era a l’entorn del pantà va observar “un silur més gros perseguint un banc de peixos”, explica Pere Clos, president a la comunitat de regants de Vallfornès. En tenir-ne coneixement, ho van traslladar als Agents Rurals i a l’Agència Catalana de l’Aigua, que s’encarrega de l’estudi de les poblacions de peixos als cursos fluvials.

“Ens ha arribat informació que pot ser que n’hi hagi més. No descartem que n’hi pugui haver un altre”, apunta Jaume Bosch, cap regional dels Agents Rurals a Barcelona a EL 9 NOU. L’ACA no va detectar la presència de silurs al pantà en els mostrejos de peixos dels anys 2016 i 2018. Properament es licitarà una nova tanda d’estudis de peixos a l’embassament per saber quines espècies hi ha i en quina densitat.

Els silurs mengen una gran quantitat de peixos i també poden depredar amfibis o petits rosegadors. Podrien arribar a atacar persones. “És poc probable però no és descartable, perquè mai saps com reacciona un animal salvatge si se sent acorralat”, diu Bosch. “És una espècie perillosa. Viu de menjar molts peixos i pot arribar a atacar persones”, recorda Clos.

Per Bosch, els silurs que hi pugui haver “s’haurien d’eliminar” perquè “és una espècie exòtica i invasora”. Constata, però, les dificultats de fer-ho. “L’única manera d’assegurar que no en queden és buidar el pantà”. És una operació costosa que s’ha de fer assegurant la supervivència de les espècies autòctones. Aquest estiu, per exemple, es fa al pantà de Vallvidrera per retirar dues espècies exòtiques de peix.

Els silurs que hi pugui haver s’haurien alliberat de petits i de forma irregular i han anat creixent al pantà.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't