Una càmera i un sistema d’intel·ligència artificial controlen que els alumnes de l’Escola Municipal de Treball (EMT), de Granollers portin la mascareta i la portin ben col·locada quan entren al centre educatiu per l’accés principal del carrer Roger de Flor.
Aquest sistema de control ha estat desenvolupat per tres alumnes que el curs passat van acabar el cicle formatiu de grau superior d’Automatització i Robòtica Industrial. Són Francesc Casarramona, de 22 anys i veí de Granollers; Dany Malagón, de 23 anys i de les Franqueses, i lván Jaén, de 20 anys i de Canovelles.
Van començar a treballar aquest radar de mascaretes en ple confinament la primavera de l’any passat a l’assignatura de Visió Artificial. “Ens vam atrevir amb això. Cadascú des de casa seva va començar a desenvolupar la idea”, explica Casarramona.
Els tres estudiants van elaborar un programa que, primer, reconeixia la cara de les persones i, després, determinava si es portava o no la mascareta i si estava ben col·locada. Les primeres proves també les van fer a casa. “Amb la cara a dos metres, no fallava mai”, afegeix Casarramona.
Ja com a exalumnes de l’EMT –tots tres van acabar el cicle i ja estan treballant en diverses empreses del sector– va sorgir la idea de continuar fent-lo evolucionar i provar-lo a les instal·lacions del centre. S’hi van posar amb l’arrencada de curs i ho han anat treballant per superar els obstacles que s’han anat trobant: el vestíbul de l’EMT és molt més gran que qualsevol espai de casa, hi passen moltes persones a la vegada, en funció de l’hora el sol genera un contrallum… “Hem anat entrenant la intel·ligència artificial”, apunta Casarramona. “I solucionant els errors que hem vist que es produïen”, afegeix Malagón.
Projecte d’empresa
Amb tota aquesta feina que han fet a les estones lliures, “el programa ha anat evolucionant perquè primer era molt senzill”, explica Jaén. De fet, han acabat generant una aplicació desenvolupada per funcionar amb Windows i, per tant, amb la majoria dels ordinadors. L’han batejat com a Maskdetector i volen que sigui el primer producte d’un projecte d’empresa que els agradaria tirar endavant.
“Creiem que hi pot haver demanda perquè pot ser útil per a altres instituts però també per centres comercials, edificis públics…”, apunta Casarramona. El Maskdetector té capacitat per fer 72.000 fotografies al dia. De totes les imatges que capta, destria i conserva al moment les de les persones que no porten mascareta o la porten mal posada.
De moment, qui ja utilitza aquest radar de mascaretes és l’EMT. Des de fa unes setmanes, s’avisa els alumnes quan es detecta que entren al centre sense la mascareta o amb la mascareta mal col·locada. “Molts se sorprenen. Et diuen que no però llavors els ensenyes la foto”, assenyala Montse Bosch, directora del centre que, amb Enric Pagès, destaquen la iniciativa i dedicació dels tres alumnes creadors del Maskdetector.
{{ comment.text }}