Els 17 ajuntaments que formen la Taula intermunicipal per a la qualitat de l’aire al Vallès Oriental ha acordat traslladar al govern de la Generalitat un seguit de deu propostes encaminades a reduir la contaminació ambiental quan hi hagi episodis d’alts nivells de contaminants. Els ajuntaments proposen al govern català que aquestes deu mesures formin part del protocol d’actuació per a l’àmbit de Barcelona i del seu entorn que s’ha d’aprovar aquest proper mes de juliol.
Entre les mesures que es creuen necessàries n’hi ha que són responsabilitat de la Generalitat, d’altres formen part de les competències dels ajuntaments i, en algun cas, cal el concurs d’administracions diverses.
Afecten àmbits diversos. Per exemple, la circulació de vehicles amb la reducció de la velocitat màxima permesa a les vies d’alta capacitat dins de l’àmbit de Zona Qualitat de l’Aire 2, que inclou 29 municipis del Vallès Oriental. En aquest àmbit, també es parla de limitar la circulació dels vehicles més contaminants.
La taula vallesana aposta pel control de les obres públiques i privades que generin pols. També de les principals activitats industrials focus de contaminació. A banda, es proposa limitar l’ús dels bufadors de neteja de carrers i espais verds, la crema de biomassa o llaurar i adobar els camps de conreu.
Els ajuntaments també han coincidint en la necessitat de fer arribar als ciutadans informació concreta en cada episodi. Sobretot, a la població més vulnerable.
Consens i coordinació
Els ajuntaments, reunits aquest divendres a la sala Tarafa, a Granollers, han reiterat el seu compromís per col·laborar amb la Generalitat per avançar de forma coordinada. En aquest sentit, però, el regidor Albert Camps ha indicat que cal que siguin accions assumides per tots els agents implicats. “Han d’estar assumides per tothom”, ha dit Camps.
Els assistents
Han participat en aquest segon plenari de la Taula intermunicipal per a la qualitat de l’aire els alcaldes, regidors i/o tècnics dels ajuntaments de Granollers, Montmeló, Montornès, Vilanova, Mollet, Parets, Lliçà d’Amunt, Martorelles, la Roca, la Garriga (que s’ha incorporat darrerament), Caldes, Canovelles, les Franqueses i Lliçà de Vall. També hi havia representants del Consell Comarcal del Vallès Oriental, la Generalitat i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). No hi han assistit la Llagosta, Sant Fost i Sant Antoni.
{{ comment.text }}