Ditecsa treballa per la descontaminació dels aqüífers subterranis afectats pel vessament de dissolvents en l’incendi de fa un any

Aquest divencres es compleix un any de l’incendi de Ditecsa, que va provocar un vessament de dissolvents al Besòs amb la contaminació de l’entorn fluvial i de les aigües subterrànies

Aquest divnedres fa un any de l’incendi que va destruir les instal·lacions de Ditecsa, al polígon de Can Bosquerons, de Montornès, i que va provocar un episodi de contaminació al riu Besòs pel vessament de dissolvents. Dotze mesos després, ha començat el procés de descontaminació de les aigües subterrànies properes a l’empresa, on els estudis fets per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) després de l’incident van detectar la presència de productes químics.

De la mateixa manera, Ditecsa ha contractat una empresa per dissenyar un projecte de restauració del tram d’entre 300 i 400 metres més a proper als terrenys que ocupaven les antigues instal·lacions d’aquesta firma dedicada al reciclatge de residus industrials. Aquest sector va ser el que va quedar més afectat pel vessament de dissolvents i l’incendi d’aquests.

Totes dues actuacions estan previstes en l’expedient de responsabilitat ambiental obert per l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) vinculada al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i van més enllà de la possible sanció econòmica.

L’afectació als aqüífers subterranis es produeix a la zona més propera a l’empresa, a un radi de 300 o 400 metres. De seguida, es van adoptar accions per evitar que aquesta contaminació s’estengués, com l’aturada dels pous d’empreses properes per evitar el desplaçament d’aquesta aigua. Ara, ja està en funcionament un sistema d’extracció i filtratge de l’aigua del subsol que s’ha instal·lat a la mateixa parcel·la que ocupava la indústria cremada i que funciona amb un cicle tancat. “Es preveu una evolució favorable perquè l’empresa ja ha començat a actuar”, apunta Albert Sola, gerent del Consorci Besòs Tordera.

Tant aquest organisme com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) faran un seguiment del seu funcionament. “Això pot durar mesos o anys. Fins que l’aigua de l’aqüífer estigui bé”, indica Sola.

La restauració de la llera

La pla de restauració del tram del riu Besòs proper a l’empresa busca “diversificar els hàbitats on el riu va quedar més afectat”, explica Toni Munné, cap del Departament de Control i Millora dels Ecosistemes Aquàtics de l’ACA. S’aposta per una restauració de l’hàbitat i no per a la repoblació amb peixos. “Entenem que és més positiu que els peixos que ja hi ha aigües amunt colonitzin l’espai.” Els treballs han de començar en un parell de mesos.

A banda de l’expedient de responsabilitat ambiental de l’OGAU, Ditecsa té una altra reclamació oberta: la que li fa el Consorci Besòs Tordera pels danys que el vessament, l’incendi i l’arribada de dissolvents van tenir a la xarxa de clavegueram de la zona i, sobretot, a les instal·lacions de la depuradora d’aigües residuals de Montornès, situada a pocs metres de l’empresa sinistrada. La reclamació supera els 800.000 euros, pràcticament a parts iguals pels danys i pels sobrecostos en l’explotació de l’EDAR que es van calcular i per la sanció. “Segueix el seu curs”, explica el gerent del CBT: l’empresa ha presentat al·legacions que ara estan pendents de resoldre des d’aquest organisme.

Tot i l’impacte a les instal·lacions de l’EDAR de Montornès, “vam tenir la sort que el gruix de l’episodi va passar per la nostra depuradora”. La planta es va haver de desallotjar pel risc que implicava per als treballadors però la possibilitat de portar-ne el control a distància va permetre continuar treballant i tractant l’aigua contaminada que arribava per la xarxa de clavegueram. “L’afectació a la depuradora va ser important però això va ser bo pel medi”, afirma Sola.

En l’àmbit municipal, el principal impacte de l’incendi a Ditecsa van ser els danys a la via pública provocats a l’entorn de l’empresa per les altes temperatures. “Va ser l’afectació més directa que hi va haver”, comenta Mar García, regidora de Medi Ambient a Montornès. Actualment, ja estan en marxa les obres de reurbanització del vial amb una inversió de 324.000 euros que assumeix Ditecsa.

“No es van iniciar al moment però entenem que hi havia tot un procés amb les asseguradores que l’empresa havia de fer”, comenta la regidora, que valora que hi ha hagut “molt contacte amb l’empresa”. L’Ajuntament va donar a l’estiu la llicència per poder enderrocar les restes de les instal·lacions. García destaca el seguiment ambiental que s’ha estat fent des del Consorci Besòs Tordera i l’ACA.

LA PREGUNTA

És bona idea que el Govern central creï una empresa pública per construir habitatge?

En aquesta enquesta han votat 123 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't