Ditecsa iniciarà en breu el desmantellament de la nau i els dipòsits afectats per l’incendi

L’objectiu és gestionar i eliminar el sòl que pugui estar contaminat pels vessaments

L’empresa Ditecsa, de Montornès, iniciarà properament els treballs de desmantellament de les restes de la nau industrial i dels dipòsits afectats per l’incendi que l’11 de desembre de l’any passat va afectar les instal·lacions d’aquesta empresa dedicada al reciclatge de dissolvents i altres productes industrials.

El foc va provocar un vessament de productes químics a la llera del riu Besòs que va afectar tant les aigües superficials com els aqüífers. L’objectiu de la intervenció, han explicat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, és caracteritzar, gestionar i eliminar el sòl que pugui estar contaminat.

Aquesta és una de les mesures previstes en l’expedient de responsabilitat ambiental que s’està aplicant. N’hi ha d’altres com les actuacions de bombeig i tractament del plomall de contaminació localitzat al subsòl que ja s’ha iniciat després que l’operador hagi aconseguit tots els permisos.

També s’han executat els treballs de caracterització i delimitació de l’afectació fora de les instal·lacions de l’empresa situada al polígon de Can Buscarons de Baix. I s’ha establert una xarxa de control i seguiment analític de l’entorn de l’empresa. També aigües avall. S’hi agafen mostres de forma periòdica per garantir l’efectivitat de les mesures d’evitació de nous danys i de les tasques de reparació iniciades.

D’altra banda, les proves fetes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja no detecten una afectació al riu Besòs aigües avall de l’empresa, com sí que s’havien detectat inicialment. Sí que s’ha constatat la presència d’una ploma de contaminació per dissolvents a l’aigua subterrània però en un espai circumscrit al voltant de l’empresa i aigües avall però dins del mateix polígon.

Per això, s’han ordenat mesures per evitar que aquesta contaminació pugui desplaçar-se. També un monitoratge periòdic de la qualitat de les aigües subterrànies afectades a partir d’una xarxa de control i seguiment en aquest àmbit afectat.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 191 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't