El sector de la construcció és l’únic que ha incrementat el nombre d’empreses al Vallès Oriental en el tercer trimestre respecte a l’any passat a les mateixes alçades i el que guanya més assalariats en el mateix període. Són indicadors que mostren una resistència més intensa d’un sector greument afectat per la gran recessió i la crisi per la covid en el període postpandèmia. Ho recull l’últim informe sobre el sector que elabora l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal, que assenyala que, progressivament, les dades de creixement del sector tendeixen a moderar-se.
El nombre d’empreses del sector arribava al tancament del trimestre passat a 1.401, amb un creixement de l’1,97% respecte a fa un any i del 4,87% respecte a 2021. L’augment interanual sobre 2022 és el és destacat entre els grans sectors productius a la comarca. Mentre que el total de comptes de cotització baixa a l’agricultura (–7,45%), la indústria (–1,56%) i els serveis (–0,25%), la construcció resisteix en una tendència que dona continuïtat a un cicle alcista que començava el 2020. En línia amb el que assenyala l’estudi, aquesta evolució es comença a matisar en el tercer trimestre de l’any, amb un lleuger descens respecte al tancament de l’estiu (27 empreses menys).
Les línies del mercat de treball segueixen una tònica similar a la del nombre d’empreses. El descens de l’atur al sector de la construcció ha estat, des de 2020, més accentuat que la resta de branques d’activitat. La construcció sol ser un sector amb més capacitat de resistència donats els terminis amplis en què es desenvolupen els projectes (redacció, planificació i execució). També en nombre d’assalariats l’evolució és més favorable que la resta de branques, amb un creixement de l’1,90%, per damunt del 0,85% general en termes interanuals. La corba descendent de l’últim trimestre és menys accentuada, amb un descens del 0,34% segons destaca l’estudi,
Un últim factor destacat, que apunta a una feblesa actual i per al futur, és el creixement del nombre de persones de més de 55 anys dedicades a la construcció. Ara mateix, la població major de 55 anys és la que més creix entre els grups d’edat dedicats a la construcció i, en canvi, el contingent de menors de 30 anys creix amb més intensitat a la indústria i als serveis. El sector haurà d’afrontar el relleu generacional.
Per damunt de les xifres prepandèmiques
El canvi de tendència observat en l’evolució del sector de la construcció residencial durant l’any 2021 va tenir continuïtat el 2022, i el nombre d’habitatges iniciats a la comarca va acabar superant els registres previs a la pandèmia. En total, es van iniciar 968 habitatges, amb Granollers al capdavant amb 209, a la comarca. La xifra supera els 874 de 2019 i els 827 de 2018, tot i quedar lluny els registres de la primera dècada del segle XXI.
El creixement dels habitatges iniciats de 2022 respecte a l’exercici precedent és rellevant, un 34%, fruit dels creixements experimentats a poblacions com Granollers, Mollet o Cardedeu.
En canvi, el nombre d’habitatges acabats mostra una línia descendent, en la qual també destaca la reducció que es registra a Granollers. A la comarca, el descens és del 14%, menys intens que el creixement registrat en les obres iniciades.
L’últim trimestre, les xifres es moderen en una tendència marcada en els temps d’incertesa immobiliària actuals. El Vallès Oriental és la comarca de la zona metropolitana de Barcelona on la construcció creix més qquest 2023.
{{ comment.text }}