Un exemplar del ramat de Can Canyellas, de Canovelles, ha guanyat el concurs morfològic d’ovella ripollesa al millor marrà. El concurs es va celebrar durant el Mercat del Ram, a Vic.
El mascle presenta els requisits per obtenir aquesta consideració. “És un trenca-closques de tota una vida; molts anys d’esforç i treball”, explica Joan Castellà, responsable de l’explotació. Era la primera vegada que l’explotació participava en un mercat i en un concurs, i es va endur el premi per davant de la trentena d’exemplars que s’hi presentaven. “Va ser molt emotiu i inesperat”, explica Castellà.
El concurs l’organitzava l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (Ancri).
El ramat de Can Canyelles –una explotació situada en una masia de Canovelles del segle XVI i dedicada a la producció agrícola i ramadera– és el primer del Vallès Oriental a disposar de la certificació d’ecològica. La va obtenir fa uns quatre anys, quan va abandonar la ramaderia convencional.
També té segell de producte de qualitat i proximitat. Amb uns 300 caps, l’explotació es dedica al xai de carn. Obtenir el premi és més un reconeixement que una eina de promoció. “Nosaltres ja ens comercialitzem tots els nostres caps. Ho fem pel tracte familiar i personalitzat”, a més de per la qualitat del producte.
El bestiar oví i cabrum de l’explotació pastura en àrees properes a la masia de Can Canyelles. La distribució de productes es fa en establiments de proximitat.
{{ comment.text }}