La farmacèutica vallesana Grifols es desploma aquest dimarts a la borsa després de la publicació d’un informe que l’acusa de manipular els comptes. La companyia ha perdut valor al voltant del 40%, tot i que en alguns moments l’ha superat. Les dades que s’han conegut després que inicialment hagi aparegut als parquets sense preu. La caiguda de la multinacional s’ha produït arran d’una investigació del fons Gotham City Research, que ja va fer caure l’empresa Gowex fa 10 anys. En l’informe sosté que “manipula el deute i l’EBITDA reportats per reduir artificialment el seu palanquejament”. Grifols, en un comunicat enviat a la CNMV, defensa la seva “transparència, integritat i conducta ètica”.
El document de Gotham considera que el deute EBITDA hauria de ser entre 10x i 13x i no el 6x que fixa l’empresa. Per això apunta que, si la seva estimació del deute real és correcte, “s’enfrontarà a costos de finançament notablement més elevats”. De fet, arriba a situar a zero el valor de les accions a borsa de la companyia.
El fons baixista assegura que el nou CEO de Grifols, Thomas Glanzmann, no suposa un “canvi de direcció” en la companyia. Assegura que en forma part des del 2006. A més, afirma que ja era al consell d’administració “quan les transaccions sospitoses descrites a l’informe van passar”.
Societats utilitzades per manipular el deute
Segons Gotham, la multinacional d’hemoderivats utilitza societats, GRF i Scranton -vinculada a la família Grífols- per “manipular” el seu deute. D’altra banda, el mateix document assenyala que els beneficis de la farmacèutica provenen d’aquestes empreses i també de Haema, quan no té participació en el cas de BPC i Haema i un 8,4% amb Scranton.
Així mateix, el fons Gotham City indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però aquest no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. A la vegada, l’informe detalla que en els resultats d’Scranton de 2021 esmentava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a “pagaments anticipats de Grífols”, però aquesta operació, segons els fons baixista, no figura als comptes de la companyia.
Gotham City Research considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 “no té sentit” i rebaixa l’adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a tres milions de dòlars. La investigació també sosté que el pagament de 124,1 milions d’euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l’adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans “no tenen relació” amb la construcció dels espais i ho atribueixen “al pagament com una sortida d’efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grífols en altres transaccions”.
“Informacions falses i especulacions”
Grifols recalca que el que s’ha difós sobre la situacio financera són “informacions falses i especulacions”. “Neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació errònies dels nostres estats financers consolidats”, afirma la multinacional catalana. Grífols també retirera que fa uns controls interns “robustos” i auditories “periòdiques i rigoroses”. A més, assegura que les transaccions de les que parla Gotham van ser “completament difoses i auditades”.
La companyia recorda que com a empresa cotitzada a borsa, “informa i difon plenament tota la informació pertinent relativa a totes les seves transaccions significatives amb el màxim nivell d’integritat i transparència per reflectir una visió exacta i justa dels estats financers consolidats” de la companyia. Grífols també assenyala que les auditories anuals a les que se sotmet les fa “una de les quatre grans firmes” del món -KPMG-. Aquesta auditoria, recorda Grifols, que ha emès “sistemàticament” informes favorables.
Preocupació de la plantilla
La situació generada suposa un risc per a la companyia. La representació laboral de la plantilla ja ha manifestat la seva preocupació. Grifols ocupa més de 20.000 persones a tot el món i, a l’Estat té en el centre de Parets la màxima concentració laboral. Són més d’un miler de treballadors en diversos centres productius. La secció sindical de CCOO ha informat que ha sol·licitat una reunió urgent amb la direcció per tractar la qüestió i les possibles repercussions sobre la plantilla.
La cotització a borsa de Grifols ha tingut alts i baixos freqüents, derivats, precisament de l’elevat endeutament de la companyia. En l’estratègia per reduir la ràtio d’endeutament, Grifols havia impulsat diferents estratègies. Per exemple, va reduir la plantilla, sobretot als Estats Units i, recentment, va comunicar la venda del gruix de participació en la firma xinesa Shangai RAAS.
{{ comment.text }}