La denúncia del sector de la restauració per l’absentisme laboral ja suma 70 locals

El president del Gremi, David Vázquez, parla d’un nivell “insoportable” d’absentisme laboral

El sector de la restauració ha passat un bon mes de juliol tot i ser la temporada més baixa a la comarca. Durant l’any tenen de clientela habitual a molts treballadors que fan jornada partida, “però amb l’arribada de la jornada intensiva, la gent ja no es queda tant a dinar”, observa David Vázquez, president del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental.

El turisme habitual és d’empreses estrangeres, que venen sobretot quan hi ha algun esdeveniment important. Per això, “la temporada bona mai és a l’estiu”. A més, molta gent és fora o en una segona residència. Les nits, però, solen ser més animades. La gran majoria de terrasses dels bars són plenes, a diferència de l’hivern, que queden més ressentides, expliquen des del gremi.

El sector, però, alerta de la problemàtica relacionada amb els treballadors. Vázquez denunciava un “nivell insuportable” d’absentisme laboral. De fet, a mitjan juliol una cinquantena de restaurants van signar un manifest en què expressaven una queixa formal sobre l’alta incidència de baixes –donades amb impunitat, segons al·legaven– i la manca d’assistència per part del personal. Vázquez remarcava la deixadesa d’alguns treballadors a l’hora d’agafar baixes: “Ni tan sols t’avisen, simplement no es presenten i dies més tard t’arriba la notificació”.

Aquests imprevistos destaroten molt, sobretot als petits empresaris, que, en paraules de Vázquez, “tenen les de perdre”. “En una empresa gran potser no es nota tant”, seguia, “però si és una plantilla de dos o tres treballadors és molt diferent”. Així, volen unificar forces per “evitar que un percentatge s’aprofiti del sistema” mitjançant l’aplicació de mesures, i ja compten amb el suport de gairebé una setantena de restaurants. Vázquez compartia a EL 9 NOU la voluntat d’esdevenir un moviment transversal que s’expandeixi per Catalunya i aculli altres gremis similars.

De moment, per emprendre cap mesura legal necessiten el suport de les institucions. Durant l’estiu busquen més adhesió al manifest i de cara al setembre estan estudiant els procediments legals que podrien seguir. Tot i així, no descarten fer alguna altra acció perquè els escoltin, com ara vagues de contractació.

La problemàtica s’ajunta amb una altra preocupació dels restauradors: la contractació de personal format és cada cop més complicada. Fonts de la UGT argumenten que tots dos assumptes són generats per condicions de treball precàries.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 1328 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't