La Fira en el record

Anna Maria Duran, directora de l’escola Educem, de Granollers. serà la pregonera de l’Ascensió d’aquest any. El pregó es farà aquest dimarts a les 7 de la tarda a la sala Tarafa.

El 9 Nou
12/05/2015

La Fira de l’Ascensió i la vida d’Anna Maria Duran han estat pràcticament paral·leles. L’avui directora dels centres Educem va néixer a la ciutat el 1946, només tres anys després de la primera edició de la mostra; com a granollerina d’origen i fets –mai no ha volgut moure la seva escola de Granollers, tot i haver tingut propostes– l’Ascensió forma part indissoluble de la seva memòria. Duran, que enguany celebra el seu 50è aniversari de la seva feina docent, abocarà part d’aquests records en el pregó de l’Ascensió, dimarts vinent a les 7 de la tarda a la sala Tarafa.

La pregonera d’enguany és part d’una nissaga de mestres. El seu pare, Esteve Duran, va fundar l’Educem el 1942 i ella hi va començar a fer de mestra el 1964. Avui, les seves filles Anna i Maria Mercè han recollit el testimoni i també hi exerceixen. L’escola té tres centres, tots tres força a la vora i també a la vora dels domicilis de la família. “Els meus avis vivien al número 20 del carrer Travesseres i nosaltres al carrer Torras i Bages, cantonada Corró”, explica, sense dissimular l’orgull de les seves arrels.

Al llarg de la seva vida, Duran ha anat veient com l’Ascensió ha anat evolucionant, al ritme que ho feia la ciutat. “Al principi, el sector econòmic més important de Granollers era la ramaderia. I en aquesta ciutat tan activa, el bestiar menja i també hi havia la part d’agricultura, i després va venir la maquinària. En aquest sentit, la Fira de l’Ascensió ens ha anat mostrant l’evolució i adaptació de Granollers i comarca cap a la industrialització. La mateixa forma de la Fira també ha anat canviant molt: primer recordo que hi havia les paradetes al carrer, que a mi em semblaven fantàstiques, i van arribar a estendre’s des de la plaça Perpinyà fins a la Corona; més tard, la ciutat es va quedar petita i la mostra es va traslladar al parc firal”, recorda. En el seu pregó, Duran parlarà de la seva Ascensió, la que ha viscut i l’ha marcat. “Des de petita, la Fira ha representat un esclat, per la dimensió que tenia i l’època en què es feia.

Donaré pinzellades de vivències pròpies, de les fires de la meva vida. I entrellaçaré aquests records amb el fet que aquest any fa 50 anys que vaig començar a fer de mestra, i faré un reconeixement als mestres: en aquests moments em sembla adient que se’ls reconegui la tasca”, considera.

Per tot això, Anna Maria Duran no s’ho va pensar ni un segon quan l’alcalde Josep Mayoral (que ja va anunciar que les pregoneres serien dones fins que s’equiparessin en nombre als pregoners) la va trucar al mes d’abril per fer-li la proposta. “No t’hi pots negar perquè és un honor i un reconeixement”, assegura. Com a novetat d’aquest any, la pregonera estarà acompanyada dels gegants de Granollers en el tradicional recorregut des de l’ajuntament fins a la sala Tarafa.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 444 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't