L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

La indústria lidera l’estructura empresarial al Baix Montseny

Les societats mercantils del territori sumen 2.579 milions d’euros de facturació. Les indústries generen el 61,5% de la facturació

Les empreses industrials generen el 61,5% de la facturació de les societats amb domicili social a la vintena de municipis del Baix Montseny. En global, les societats anònimes i limitades del territori sumen facturacions de 2.579 milions d’euros i donen feina a 13.123 treballadors.

Les dades les va aportar l’economista Mon Culleré en la primera Jornada Societat i Economia al Baix Montseny, celebrada la setmana passada a Sant Celoni, amb organització del Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, Iniciatives Socials de la Vall Alta de la Tordera i Pimec.

Per aportar llum sobre l’estructura empresarial del Baix Montseny, l’economista ha utilitzat una metodologia similar a la que aplica per fer altres informes del mateix estil per a la demarcació de Barcelona i la de Girona. Utilitza dades de societats constituïdes (han de ser societats anònimes o limitades) i amb domicili social al territori que s’estudia.

Això pot excloure algunes societats que, efectivament, generen en menor o major grau els seus ingressos al Baix Montseny, però tenen el domicili en altres poblacions (generalment Barcelona). Amb tot, l’informe recull dades de 1.317 empreses, un univers ampli com per oferir conclusions sobre el moment empresarial a la zona.

Els més de 84.000 habitants del Baix Montseny suposen l’1,3% de la població de les demarcacions de Barcelona i Girona, a les quals pertanyen els municipis del Baix Montseny. En canvi, en nombre d’empreses, representa l’1,1% del total que hi ha a les dues demarcacions, lleugerament més baix. Són, a més, societats de dimensions més reduïdes. Només 41 facturen més de 10 milions d’euros; 31, entre 5 i 10 milions.

Les empreses estan distribuïdes en bona part en la franja que marquen les principals infraestructures, especialment l’autopista AP-7. Llinars, Sant Celoni i, a una distància notable de les dues primeres, Santa Maria de Palautordera, formen el podi en nombre absolut de societats domiciliades. En canvi, si la distribució es fa per facturació per càpita, lideren el rànquing Sant Feliu de Boixalleu, Massanes i Llinars.

El pes de la indústria en el global de facturació del Baix Montseny, que és un 28% superior a la mitjana de les demarcacions de Barcelona i Girona, es veu reflectit en els principals branques d’activitat. En les tres primeres posicions, hi ha branques industrials.

Dominen els equips elèctrics i electrònics (en part perquè l’empresa amb més facturació al territori, Marelli, de Llinars, eleva el pes d’aquest sector), per davant de la química (afectada perquè algunes societats no tenen el domicili social al Baix Montseny) i el cautxú i plàstic. Les empreses de serveis generen un 32% de la facturació, la construcció un 4% i l’agricultura, el 2,3%.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't