Un estudi convida al Vallès Oriental a fer accions per potenciar els sectors d’alimentació, hàbitat i salut

La necessitat de potenciar els sectors relacionats amb l’alimentació, els complements d’habitatge i la salut és la conclusió principal del Pla d’Innovació del Vallès Oriental, que s’ha presentat aquest dimecres a Granollers. Acc1ó, ajuntament i Consell Comarcal treballaran ara per aplicar el pla.

El 9 Nou
18/11/2009

Aquest dimecres s’han presentat a Granollers les conclusions del Pla d’Innovació Local (PIL), un projecte que busca la reflexió estratègica per fomentar el creixement econòmic i de les empreses del Vallès Oriental. Entre les principals conclusions, els experts recomanen centrar-se en tres sectors en els quals la comarca podria ser líder: l’agroalimentació, l’hàbitat i la sanitat, i dins d’aquests, determinats clústers com ara l’alimentació ecològica. A més, també s’ha demanat als empresaris que optin per l’estratègia de centrar-se en línies de negoci i no en sectors tradicionals.

El projecte és una iniciativa coliderada per l’Acció per la Innovació i la Internacionalització de l’Empresa Catalana (ACC1Ó) de la Generalitat, l’Ajuntament de Granollers i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb l’objectiu de dinamitzar el teixit econòmic de la comarca. Aquesta primera presentació pública ha comptat amb l’assistència d’una cinquantena de representants d’institucions i empreses vallesanes.

Una de les principals observacions que es fan des d’aquest pla és la necessitat de centrar-se en tres sectors que actualment ja tenen molt pes en l’economia de la comarca: alimentació, hàbitat i salut.

En aquest sentit, el gerent de l’Àrea de dinamització de Clústers d’ACC1Ó, Joan Martí, ha destacat la importància de clústers com el de l’alimentació ecològica: ‘Pot ser una possibilitat per oferir una cosa diferent de la resta’, ha ressaltat. Martí també ha ressaltat que ‘no es tracta de decidir què es prioritza, sinó amb qui comencem a treballar per no fer-ho amb tothom i que ni acabem ajudant a ningú’.

Per la seva banda, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), ha destacat que cal trobar què diferencia el Vallès Oriental de la resta de comarques: ‘Som potents des de l’economia industrial i volem enfortir aquest paper, però en moments com els actuals cal avaluar la nostra indústria i veure quins són els factors diferencials respecte altres territoris’, ha destacat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal i alhora alcalde de la Llagosta (Vallès Oriental), Antonio Rísquez (PSC), ha destacat la metodologia del treball presentat: ‘Ens han ressaltat la idea de no entendre l’economia de la comarca des dels sectors tradicionals, sinó des de les línies de negoci. És un concepte que significa molt i que és innovador’. Rísquez, a més, ha destacat la importància que ‘tots els actors’ s’impliquin en aquest projecte.

Clústers de la comarca

El clúster alimentari és la principal activitat de negoci de la comarca, amb un volum de negoci de més de 3.000 MEUR i més de 120 empreses implicades. En aquest sector, el pla també preveu potenciar projectes de R+D al llarg de la cadena.

Pel que fa a l’hàbitat, la seva facturació arriba fins els 1.000 MEUR i compta amb la participació de més de 60 empreses de diferents segments com el moble, la il·luminació o el tèxtil llar. En aquest cas, el pla contempla incentivar la col·laboració en l’obertura de nous mercats, així com la contractació de dissenyadors.

En el cas del clúster salut es destaca el pes la indústria farmacèutica i de les tecnologies mèdiques a la zona, amb presència d’empreses ‘clarament líders a escala mundial’. El principal repte en aquest sector és la posada en contacte dels diferents agents i empreses que en formen part.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't