El 46% de les persones citades al programa de detecció precoç de càncer de còlon accedeix a fer el test

Els primers resultats del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Vallès Oriental, que es coordina des de l’Hospital de Granollers, indiquen que prop de la meitat de les persones citades per fer el tests de detecció de sang en femta han accedit a fer la prova.

El 9 Nou
06/04/2016

El coordinador del programa a la comarca i responsable de l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte, Albert García, considera que el nivell de resposta és “prou correcte” i fins i tot superior a la mitjana de Catalunya, que es del 40%.

Les dades s’han donat a conèixer en el marc del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, però encara són provisionals perquè el programa es va engegar a mitjan novembre en àrees bàsiques de salut (ABS) de Granollers i Mollet. S’han enviat cartes a 20.600 persones d’entre 50 i 69 anys a les quals es convida a participar. Les mostres es lliuren en farmàcies, s’analitzen a l’Hospital Clínic i, en els casos en què es detecta sang, se cita les persones per fer-se una colonoscòpia. En el cas de l’ABS de Granollers Centre, el 46% de persones han accedit a fer el test.

Pel que fa als resultats, es va detectar sang en 247 pacients a Granollers i 128 a Mollet. En un 37% d’aquests casos, el resultat de la colonoscòpia va ser normal, en un 58% es van detectar pòlips adenomatosos, que poden donar lloc a càncers. Només en un 5% es va detectar un càncer invasiu. En un 90% d’aquests casos, el tractament primari es fa en un termini de menys de 30 dies. El doctor Albert García remarca la importància del programa, que en un termini de dos anys arribarà a més de 100.000 persones del Vallès Oriental. “Si es diagnostica en estadis molt inicials, millora la supervivència”.

A Caalunya, el càncer de còlon i recte és el tercer en freqüència entre els homes i el segon entre les dones. Cada any se’n diagnostiquen uns 5.000, dels quals uns 200 a l’Hospital de Granollers. Cada any moren per aquesta causa més de 2.100 persones. Els tests de detecció precoç són molt importants perquè és una malaltia que presenta pocs símptomes i es calcula que poden reduir la mortalitat fins a un 25%.

L’Hospital de Granollers va situar una taula informativa a l’entrada de consultes externes per conscienciar sobre la importància de la prevenció. Per la seva banda, la fundació Oncovallès també va posar una taula informativa al carrer Anselm Clavé i al vespre es va fer una xerrada d’alimentació i una demostració de cuina saludable a càrrec dels nutricionistes Martina Ferrer i Marc Vergès a l’establiment 100 Montaditos, al carrer Museu.

A més del doctor Albert García, l’oficina de cribatge de l’Hospital de Granollers la formen les infermeres Merche Ruiz i Marta Gomis i l’administratiu Carles Munzón.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 864 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't