El 70% dels diners que sostenen l’acció social d’El Xiprer venen d’aportacions de la societat civil

Amics d’El Xiprer va aportar l’any 2020 prop de 150.000 euros a la fundació, el 30% del seu pressupost

La societat civil –persones o empreses– aporten al voltant del 70% dels recursos que permeten l’activitat social de la Fundació El Xiprer, que, entre d’altres, gestiona el repartiment de lots d’aliments per a famílies derivades pels serveis socials dels ajuntaments de Granollers, les Franqueses, Canovelles i la Roca, i el menjador social que ofereix esmorzars i dinars a persones amb pocs recursos o que necessiten un suport social.

Amics d’El Xiprer, l’entitat impulsada l’any 2010 per assegurar la viabilitat econòmica d’El Xiprer, va canalitzar l’any passat un 32% dels diners que van arribar a la fundació amb una aportació rècord que fregava els 150.000 euros durant tot l’any. Les administracions públiques aporten un 30% dels recursos, una xifra similar.

Són dades de l’any 2020 que es van donar a conèixer dimarts al vespre en l’assemblea de socis d’Amics d’El Xiprer. Miquel Illa, tresorer de l’entitat, va voler “denunciar, amb fermesa, la necessitat d’una major implicació dels ajuntaments”. “On no arribem les administracions, arribem nosaltres”, va recordar.

“Són molts diners però les necessitats són molt grans. Hi ha projectes que no podem fer perquè no hi ha prou recursos i, si les administracions aportessin més, podríem impulsar-los”, va dir Ramon Daví, soci i expresident d’Amics d’El Xiprer, en referència a accions com la inserció laboral de persones sense papers que han iniciat. “Volem passar de donar el peix a ensenyar a pescar. I, a l’hora de fer aquest pas, ens hem trobat amb unes administracions molt tancades”, lamentava Pep Nogueras, president sortint d’Amics d’El Xiprer. Denunciava les dificultats perquè les persones que han fet el curs per treballar a la logística poguessin fer pràctiques en empreses o tenir un contracte.

Aquest 2021 Amics d’El Xiprer augmentarà l’aportació a la fundació fins a 190.000 euros gràcies a la monetarització d’un habitatge a l’Ametlla rebut en herència i d’una donació de l’empresa HP.

Bona part dels recursos –152.000 euros– continuen arribant de les aportacions mensuals que fan els 895 socis de l’entitat. Tres de cada quatre aporten 10 euros mensuals però n’hi ha d’altres que han incrementat la donació amb quotes superiors: 12, 15, 20, 100 o, fins i tot, 500 euros al mes.

L’any passat hi va haver 62 altes i 52 baixes i, enguany, es plantegen arribar a 948 amics. Illa va explicar que els 10 euros que aporten els socis cada mes es converteixen en més de 61 si es té en compte el valor dels aliments o altres productes que es reben i la feina que fan els voluntaris.

Un any “molt estrany”

Nogueras va apuntar que l’any de la pandèmia ha estat “molt estrany” perquè de portes enfora no s’ha fet “gran cosa”. Va destacar el treball intern. “Hem mantingut la flama” perquè el magatzem d’aliments ha estat obert en tot moment i s’han seguit ajudant les persones amb necessitats. “Ens hem arremangat a base de bé”, deia valorant la implicació de noves persones –una setantena– com a voluntaris.

L’assemblea també ha renovat la junta i ha escollit a Marta Mallol com a presidenta.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 56 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't