El bernat pescaire nidifica amb èxit per primer cop a la conca del Besòs

A la conca de la Tordera, creix la presència del corriol petit. També l’èxit de la seva reproducció

El programa de seguiment d’aus de l’Observatori Rivus als rius de les conques del Besòs i la Tordera ha certificat per primer cop la nidificació amb èxit d’una parella de bernats pescaires a la conca del Besòs. La reproducció s’ha detectat en una bassa d’una zona agrícola de la plana vallesana. L’espai no es concreta per preservar el lloc de reproducció.

Fins ara, hi havia poques dades d’intents de reproducció d’aquesta espècie a la conca del Besòs: l’any 2018 l’ornitòleg Xavier Mendoza va detectar un intent en aquesta mateixa bassa. Abans, Xesco Macià havia detectat nius construïts en pins en un vessant de la Serra de Marina. Amb tot, cap d’aquestes nidificacions va tenir èxit reproductor.

“Cal generar espais fluvials amb una major tranquil·litat si volem que s’hi reprodueixin les espècies més sensibles a la pertorbació humana”, defensa Xavi Larruy, ornitòleg i investigador responsable d’aquesta línia de seguiment a la conca del Besòs.

En els darrers anys, la presència del bernat pescaire ha anat en augment a la conca del Besòs afavorida per la millora de la qualitat de l’aigua i per la colònia reproductora situada a les instal·lacions del Zoo de Barcelona.

Més exemplars de corriol petit a la Tordera

D’altra banda, a la conca de la Tordera s’ha detectat un increment dels exemplars de corriol petit. També hi ha hagut més èxit en les seves reproduccions.

Un exemplar de corriol petit a la Tordera / Observatori Rivus

Es justifica pels canvis hidromorfològics generats a la Tordera per temporals com el Glòria. De fet, aquesta espècie d’ocell viu, generalment, en cursos baixos amb poca cobertura i amb platges o illetes de sediments fluvials. Són hàbitats que es generen per crescudes de cabal per les pluges.

El corriol petit ja tenia força presència a la conca de la Tordera. Ara, però, s’ha estès a altres àmbits com la riera d’Arbúcies on feia dècades que no s’hi establia.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 519 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't