El bisbat de Terrassa defensa que les 142 immatriculacions de béns –inscripcions al registre de la propietat de finques vinculades a l’església– que es van fer entre els anys 1998 i 2015 d’acord amb el Reial Decret 1867/1998 van ser correctes.
S’arriba a aquesta conclusió després de l’anàlisi del llistat que el govern de l’Estat va remetre el febrer de l’any passat a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i que aquesta va traslladar a les diòcesis per al seu estudi.
“Del llistat remès pel Congrés dels Diputats i revisat per la CEE es dedueix que les immatriculacions realitzades per la diòcesi de Terrassa –142 immobles– van ser totes correctes i legals i sobre elles o hi ha cap dubte respecte a la propietat de l’Església”, asseguren des del bisbat en un comunicat. “No es poden posar en dubte”, indiquen fonts de la diòcesi a EL 9 NOU.
A la llista, sí que es detecten alguns errors. Per una banda, 10 finques que, amb les dades aportades, el mateix bisbat no pot identificar o relacionar amb cap bé immatriculat. Passa en un cas de Fogars i en dos a les Franqueses. La resta són al Vallès Occidental (cinc a Montcada i Reixac i dos a Terrassa).
També hi ha set finques que van ser immatriculades però entre els anys 1919 i 1941. Per tant, fora del període de l’objecte de l’estudi. En aquest cas, hi ha les rectories de Canovelles, Marata i Corró d’Amunt, un hort a Corró d’Amunt, un local de la parròquia de Sant Francesc d’Assís, al barri Bellavista, i un terreny i una edificació a Llerona.
Finalment, el bisbat localitza dues finques que van tenir altres títols d’adquisició i que, per tant, no són immatriculacions. En aquest cas, hi ha la permuta que es va fer per a la construcció de la nova rectoria de la parròquia de Sant Esteve de Granollers dins del projecte de transformació urbanística de la plaça de l’Església, que també va servir per immatricular el temple.
“No es tracta, doncs, d’un llistat de béns a retornar per part de l’Església, sinó d’un llistat amb els errors detectats al llarg d’aquest procés d’anàlisi acusada i detallada”, apunten des del bisbat, que ha traslladat aquestes informacions a la CEE.
Comunicats nou immobles més
La comparació de les dades remeses pel govern espanyol amb les que tenia el mateix bisbat van permetre detectar nou finques que havien estat immatriculades entre els anys 1998 i 2015 però que no apareixien en la relació feta a partir de les aportacions dels diversos registres de la propietat.
El bisbat les va detallar i també les va remetre a la CEE. En tot cas, asseguren, aquestes tampoc generen cap mena de dubte sobre la propietat de l’Església d’aquests béns immobles.
{{ comment.text }}