El Casal de la Visitació de l’Ametlla s’habilita com a casa de colònies

El Bisbat de Terrassa ha invertit uns 700.000 euros en les obres d’adequació de la masia coneguda també com Can Xammar de Baix

El Casal de la Visitació –o Can Xammar de Baix–, a l’Ametlla, funcionarà com a casa de colònies per a esplais, grups escolars o parroquials després de les obres d’adequació que hi ha fet el bisbat de Terrassa i que han comportat una inversió d’uns 700.000 euros per posar al dia les instal·lacions.

La Fundació Roser de Maig, vinculada a la parròquia de la Mare de Déu del Roser, de Cerdanyola (el Vallès Occidental), assumirà la gestió d’aquest espai situat al nucli històric de l’Ametlla, a pocs metres de l’església de Sant Genís. La reforma de la casa es va inaugurar fa uns dies en un acte amb la presència de Salvador Cristau, bisbe electe de Terrassa; Josep Àngel Saiz Meneses, arquebisbe de Sevilla; altres representants del bisbat, de la Fundació Roser de Maig, de la Fundació Escola i Vida, de la Fundació Antonia Roura i de la Fundació Pere Tarrés, i l’alcalde Pep Moret, entre d’altres.

Està previst que la casa comenci l’activitat en les properes setmanes. Ja tenen grups concertats a partir de finals de març.

Èrik Ortega, secretari de la Fundació Roser de Maig i arquitecte responsable de l’obra, explica que “calia posar en ordre” la casa, que data de 1649 i que va ser construïda per la família Xammar. Hi va estar vinculada fins l’any 1925, quan Dolors Xammar i Gili va vendre la finca a l’obra social de la Nostra Senyora de la Visitació, que hi va tirar endavant un projecte d’acollida i formació de nois en situació de vulnerabilitat.

L’any 2005, l’Obra de la Visitació va fer-ne donació al bisbat de Terrassa amb la condició de destinar-la a la formació i educació cristina d’infants i joves. S’hi van anar fent activitats fins que l’any 2012 s’hi va vincular el Centre d’Esplai El Roser, que buscava un espai per fer estades. A partir de 2019, es rellança el projecte.

Ascensor i rampes

Els treballs s’han centrat en la supressió de barreres arquitectòniques per fer la casa –de planta baixa, entresol i primer i segon pis– totalment accessible: s’ha ampliat l’escala, s’hi ha instal·lat un ascensor, s’han fet lavabos adaptats a cada planta i s’hi han construït diverses rampes.

A la vegada, s’han adoptat mesures de protecció antiincendis i s’ha adequat espais com la cuina, el menjador o les habitacions per a l’ús de casa de colònies. També s’han fet accions de millora de l’eficiència energètica com la instal·lació de vidres de doble capa o 12 plaques solars tèrmiques per escalfar l’aigua calenta sanitària.

Can Xammar de Baix té capacitat per a 110 persones. Disposa de 19 habitacions (6 a la primera planta i 13 a la segona). Tenen capacitat per a des de 3 i 4 persones fins a 22, les més grans. L’obertura de la casa generarà llocs de treball per al manteniment interior i exterior i per a la gestió de grups. També es faran contractacions puntuals de monitors per als grups que ho requereixin.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 154 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't