El cinquè pla de xoc de Granollers s’aprova, per primer cop, sense unanimitat

Per primera vegada, el Pla de Xoc de l’Ajuntament de Granollers contra els efectes de la crisi no s’ha aprovat per unanimitat.


El 9 Nou
03/04/2016

La majoria dels grups de l’oposició consideren que no inclou mesures per incentivar l’activitat econòmica a llarg termini o augmentar la capacitat de trobar feina dels aturats. ERC i la CUP es van abstenir i CiU i Ciutadans hi van votar a favor, però amb crítiques.

Maria Olivé, de la CUP, va dir que els plans són “insuficients perquè no han revertit les xifres de pobresa i exclusió social”, i va reclamar un pla d’inclusió social que no sigui un element aïllat i que es faci sobre la base d’una diagnosi del teixit econòmic i social que no existeix. Va insistir a obtenir més recursos a partir de mesures que ja defensava la CUP en el seu programa electoral, com la reducció de les remuneracions dels càrrecs polítics o les municipalitzacions de serveis.

Enric Meseguer, de Ciutadans, va reclamar un canvi en la política econòmica general. “No es creen llocs de treball i això vol dir que no s’estan fent bé les coses”.

Chakir el Homrani, d’ERC, va trobar a faltar una “mirada llarga i més ambiciosa” i va apostar per fer un pla estratègic d’acció social. “Es genera ocupació, però no capacitat de trobar feina”, va dir, i també va reclamar la revisió d’alguns criteris d’ajuts, com les beques de menjador perquè la partida prevista no s’ha esgotat.
“Votarem que sí perquè en moments de crisi cal donar un missatge potent des de les institucions, però no hi estem del tot d’acord”, va dir Àlex Sastre, de CDC. “És un pla útil per donar resposta a l’emergència social, però té mancances per anar a l’arrel del problema de l’atur”. Va reclamar subvencions a la contractació a través de les empreses, especialment les petites i mitjanes, i un pla de captació d’inversions i incentivació de l’ocupació. També va apuntar que les ajudes per a la contractació de majors de 45 anys no es van esgotar.

La regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, va recordar que el pla té un objectiu sobretot “pal·liatiu” i va destacar que, des de la seva posada en marxa, els plans han invertir 6,5 milions, han permès la contractació de 500 persones, han subvencionat 67 projectes empresarials i han atorgat 1.217 beques. A més, 357 persones han rebut formació amb cursos per a joves sense l’ESO o per a aturats i 60 persones de menys de 30 anys i més grans de 45 han estat contractades.

L’alcalde, Josep Mayoral, remarcava la capacitat financera per tirar endavant els plans. “Quants ajuntaments coneixen que poden fer un pla de xoc i que ho passin a debat i reflexió dels agents socials?”, preguntava a l’oposició.

LES PARTIDES DEL PLA

Emergència social, 104.000 euros
Augment de 10.000 euros en les partides de pobresa energètica (30.000) i al sosteniment de la llar (50.000). 9.000 euros per al servei de mediació de lloguer social en conveni amb el Col·legi d’Advocats. Nova línia de 15.000 per al lloguer de pisos socials.

Foment de l’ocupació, 1.095.000 euros
Contractació de 90 a 100 persones aturades de llarga durada durant sis mesos en serveis municipals i, com a novetat, cursos de formació al major nombre de persones. Subvencions per contractar joves (45.000) i majors de 45 anys (30.000).

Beques i ajuts, 151.000 euros
Beques menjador (20.000); escolarització en escoles bressol (50.000), atenció psicològica a infants i adolescents (21.000); compra de material escolar i llibres d’ESO (30.000) i subvenció a centres públics per compra de material i llibres (30.000).

Activitat econòmica, 61.000 euros
Subvencions a noves iniciatives empresarials (15.000); autoocupació i creació de cooperatives (30.000); comercialització de productes de Palou (13.000).

Formació, 53.000 euros
Cursos d’escenografia i sonorització i de formació inicial en hoteleria per a alumnes que no acreditin l’ESO i formació en TIC per a aturats.

Entitats, 39.000 euros
Programa Esquitxa’t i ajuts a la higiene dels nadons de Creu Roja (18.000), Apadis (6.000) i El Xiprer (15.000).

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't