El consens polític i social que va impusar el model d’immersió lingüística a Catalunya a primers dels anys 80 s’està esquerdant per raons polítiques i no pedagògiques i, per evitar que es trenqui, “cal tornar a seure, tornar a pactar, veure perquè es va fer i com ha funcionat”. Ho va dir l’exsenador del PSC i exregidor de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Martí, aquest divendres al vespre en una taula todona organitzada pel Club de Premsa d’EL 9 NOU i Federalistes d’Esquerra a Canovelles.
Davant mig centenar de persones que van seguir el debat i van fer moltes intervencions, a la Sala Polivalent del Teatre Auditori de Can Palots, també van intervenir l’exregidora d’Educació de Granollers i directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, Pietat Sanjuán i el primer alcalde democràtic de Canovelles, Francesc Martos, del PSC. El moderador va ser el director general d’EL 9 NOU, Jordi Molet.
Pietat Sanjuán va explicar que la clau de l’èxit de la immersió ha estat aconseguir fer persones bilingües i competents en les dues llengües, “garantir la cohesió i evitar la fractura social”. Va dir que el que està passant ara “és una qüestió política i no social” i va remarcar que, en tota la seva etapa com a regidora d’Educació “mai ningú va venir per queixar-se que s’ensenyés en català. I va concloure que el consens que va dur al model “s’ha de preservar com un tresor perquè serà un factor que evitarà la fractura social entre els dos blocs, l’independentista i el no independentista.
Francesc Martos va assegurar que, en cap moment, des del principi de la implantació del model, hi va haver resistència. Va recordar que l’informe PISA demostra que el nivell de comprensió lectora en castellà dels alumnes de Catalunya els situa entre els primers de l’estat i va sentenciar que, en la immersió no cal fer “ni un pas enrera”.
{{ comment.text }}